Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Videón búcsúzott el szüleitől a 16 éves Balázs

Zokogva búcsúzott egy videofelvételen szüleitől a 16 éves Vecsernyés Balázs, mielőtt szombaton vonat elé vetette magát végső elkeseredésében -írja a Blikk.
A fiú azért dobta el életét, mert az utolsó tanítási napon csínytevésen érték tanárai, és kirúgással, rendőrségi feljelentéssel fenyegették. Balázs hátrahagyva iskolatáskáját, elkeseredetten, könnyeit nyeldesve bolyongott, majd arra jutott szégyenében, nincs helye az élők sorában.

– Míg várta az érkező vonatot, telefonjával felvett egy üzenetet, amelyben elbúcsúzott minden szerettétől, s önmagát marcangolva azt mondta, szégyent hozott iskolájára, s egy pillanat alatt tette tönkre egész életét – mondta összetörve édesapja, Vecsernyés István, aki a videót nézve újra és újra felteszi magának a kérdést, miért kellett a fiát a fél tanári karnak egyszerre szidalmaznia és fenyegetnie, hogy idáig jusson.

Teljes cikk a blikk.hu internetes portálon olvasható!

A fiú a mobiljával vette fel üzenetét. Fotó: Blikk
A fiú a mobiljával vette fel üzenetét. Fotó: Blikk

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. cseroki 2009. június 23. 21:19
  „"Mike3!

  Ha veled így viselkedik a gyereked, az nagy részben a Te hibád is!
  Az mellett, hogy sajnálom, akiket itt hagyott a srác, <moderálva> ugyanis ha valaki 16 évesen nem tudja megoldani a saját problémáit, az nem erre a világra való! Sok (túl sok) öngyilkossági esettel foglalkozok/tam, de az iskolai probléma nem indok! Nekem is voltak gondjaim az iskolában, mégis élek.

  Sajnálom a srácot, de nem értem!!!!"

  Ezért ne menjél pszichiáternek. Nem a te két komplementer pár neuronodnak való. Te már most nem vagy erre a világra való: szerotoninról, neurotranszmitterekről hallottál-e már, okostojás?”
 • 109. cseroki 2009. június 23. 21:14
  „moderálva”
 • 108. BabócsaiEugénia 2009. június 21. 21:43
  „Egy 16 éves gyerek személyisége még nem teljesen kialakult. Annyi mindennel kell még az életben találkoznia, hogy tudja, ki is ő, mire is lesz képes. Próbálkozik, ízlelgeti az életet, és nem lehet még tőlük elvárni, hogy tökéletesen tudják, mit is szeretnének. Elképzeléseik biztosan vannak, borzasztó nagy vágyaik, amik közül vagy megvalósul minden, vagy csak töredéke, és akadnak közöttük nagyon céltudatos, erős személyiségek is. De ehhez egy olyan család is kell, ahol akkor is elfogadják a gyereket, ha éppen kudarc éri. Egy szerető, elfogadó, segítő háttér sokat segíthet a szárnybontogatásban. Aki anya, apa, és nem csak szülő, ezt biztosan érti.
  Nem születik mindenki olyan egoval, mint a 105-ös newdög hozzászóló. És hogy kinek is nincs helye a világban, még jó, hogy nem egy ilyen dönti el!
  A tanárok pedig nagyon jól sejthették volna,hiszen pedagógiát, pszichológiát mindegyik minden félévben tanul, foglalkozik a gyermekkori és serdülőkori személyiségzavarokkal, stb, szigorlatozik, államvizsgázik!, tehát szakmailag felkészült, hogy ha nem is tudja, de sejti, mi zajlódhat egy 16 éves gyerek fejében, mikor úgy érzi, mindenki ellene fordult. Persze a tanár-diák közötti jó kapcsolat ennek elengedhetetlen feltétele. Egy jó tanár, akinek ez valóban a hivatása, nem csak oktat!
  Nagyon sajnálom a fiatalembert. Hasonló korú, mint a nagyobbik fiam......Nem győzöm nekik elégszer hangsúlyozni, hogy bármi történjék velük az életben, rám mindig, bármilyen körülmények között számíthatnak!
  "Ha elfáradsz, és meggyötör az élet, mi szeretettel mindig visszavárunk téged."
  Őszinte részvétem.”
 • 107. flexsnake 2009. június 19. 23:23
  „105. Mi az hogy ha nem tudja megoldani a problémáit akkor nem erre a világra való? Miért ne lehetne másik ember problémája számára megoldhatatlan? Azért kell segíteni ha probléma van. Nyugaton még a cégek is fizetik a dolgozók pszichiáterét mert ez egy olyan világ ahol a stressz mindenkit érint. És bizony életkor szerint is vannak olyan dolgok amit egy felnőtt fel tud dolgozni egy gyerek meg nehezen vagy egyedül nem. Nem tartok ebben az esetben senkit sem felelősnek. Nincs kit okolni. Lehet hónapokig mutogatni hogy ki és mit tehetett volna másképpen de őt már nem támasztja fel ez. Előtte volt az egész élet, annyi mindent tehetett volna még.
  Nagyon sok erőt kívánok azoknak akiknek hiányzik. Tudom egy jobb helyen van most, ahol már nem fáj semmi. Őszinte részvétem.”
 • 106. 620829 2009. június 19. 21:59
  „cselac!
  100%-ban egyezik most a véleményünk.A mai világban egy nagyon nagy gond van-a gyerekek nem akarnak "barát"nélkül maradni és a külsőségekben meg akarnak felelni a társaik idióta elvárásaiknak, nem önzetlenek a kapcsolatok, hanem egymás kihasználására épülnek sajnos.....leszek a barátod, ha...már a gyerekem ovis korában szembesültem vele.....persze a gyerekem megértette, hogy a barátság az nem egy üzleti kapcsolat....hanem önzetlenségen, megbecsülésen és elfogadáson alapszik.....de amig egy gyermeket azért képes a sok ostoba kiközösíteni,mert csak ladájuk van,vagy mert egyszerű a mobilja vagy nincs is,,,,stb-stb...addig bizony ezen gyermekek szűleivel van gond!!!!!!!egy szűlő amig munkaruhában látott,mert ő nyakkendős munkát végez,szinte el sem fogadta aköszönésem, amikor végre egyszer nem melóból mentem a srácomért, hanem rendes ruhában és 5-ször drágább autóval érkeztem , mint az ő autója, akkor már nagyon beszélgetett volna.....no én nem kérek az ilyen emberkékből!!!!!!!!!nevetségesek akik a külsőségekből itélnek!...és ma mindenhol ezt éljük meg--sajnos!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 105. newdog 2009. június 19. 11:30
  „Mike3!

  Ha veled így viselkedik a gyereked, az nagy részben a Te hibád is!
  Az mellett, hogy sajnálom, akiket itt hagyott a srác, <moderálva> ugyanis ha valaki 16 évesen nem tudja megoldani a saját problémáit, az nem erre a világra való! Sok (túl sok) öngyilkossági esettel foglalkozok/tam, de az iskolai probléma nem indok! Nekem is voltak gondjaim az iskolában, mégis élek.

  Sajnálom a srácot, de nem értem!!!!”
 • 104. cselac 2009. június 18. 21:37
  „A gyerekem nevelését nem oldhatja meg az iskola, mert arra alkalmatlan, főleg a jelenlegi oktatási helyzetben. Gyanítom, el kéne olvasni néhány előző hozzászólásomat, mielőtt ilyen értelmesen nyilatkozol, drága! Rohadtul nem érted miről beszéltem, mindegy. Jó éjt, megyek gyereket nevelni.”
 • 103. hajnalka 2009. június 18. 20:29
  „Cselac! Ha azt kívánod, hogy a gyereked nevelését heti egy osztályfőnöki órán oldja meg az iskola, hát meg is érdemled! 35 fős osztályban tarts te egyéni problémák megoldását - nyilvánosan! Gyanítom, nagy sikered lenne...”
 • 102. sevenof9 2009. június 18. 19:47
  „cselac,mi akkor mentunk technikaorara bevasarolni,hogy legyen mibol fozni:)
  a radnotiban pedig osztalyfonoki ora helyett irodalom volt. meg bajolgastan.
  ez az orokos lelkizes kikeszit.
  az szdsz pedig huzzon el a pics@ba.”
 • 101. liongate 2009. június 18. 19:20
  „http://www.youtube.com/watch?v=8A4HaR9LJzI&feature=related emlékére
  :(”
 • 100. cselac 2009. június 18. 19:07
  „Emlékszik még valaki az osztályfőnöki órákra? Anno még a gondokat beszéltük meg, kinek milyen problémája, mi történt a héten...most meg szexuális felvilágosítás, bemutatók, rendőrbemutató...csak épp a gyerekekkel nem foglalkozik senki. Kiváló oktatási rendszerünk.”
 • 99. flexsnake 2009. június 18. 19:00
  „Amikor én suliba jártam rendesen tombolt a szocializmus. Valamit csináltál, tanár lekevert két akkora sallert hogy letaroltad a fél padsort és a radiátor fogott meg. Senki nem akart világgá menni vagy mást. Sajgott, ropogott de egy hét múlva minden rendben volt. Nem az emberek mások. Az idő múlik és az idővel arányosan képtelenek kezelni az emberek a helyzeteket. Ez igaz a tanárokra a szülőkre meg a tanulókra is. Ebben a pedálozó világban pszichológusoknak kellene kötelezően heti 1-2 órát tartaniuk. Hogy legyen ahová fordulhatnak a fiatalok. Ciki vagy sem, nem kell másnak tudnia róla, még a szülőnek sem.”
 • 98. Mathiasking 2009. június 18. 16:47
  „Amennyiben szabadna hozzászólni akkor megteszem, de egy öregre nem szoktak hallgatni a fiatalok, csak néha!

  Frázisokat nem szeretnék pufogtatni, de sok esetben elhangzott már az alkalmassági vizsga, a felvételik során! Én bevezetném. Talán szelektálna és eredményes lenne, de a puding próbája az evés. A rendőrök között is van nem egy aki a Rosach teszten elbukna, mégis rendőr! A tanuló megalázása milyen eseményt indít el egy gyermeki lélekben? A sok pedagógusnak valló ember nem tudta, nem ismerte a tanulót? Esetleg ez volt a cél: a megaláztatás? Sikerült! Részvétem a családnak és őszintén remélem, hogy a pedagógus társadalom levonja a kellő konzekvenciát az esetből!”
 • 97. liongate 2009. június 18. 15:15
  „Részvétem a családnak,ismerősöknek!
  Az én véleményem az,hogy a nevelés nemcsak a szülők dolga,én is egyetemista vagyok és jópár bölcsész karra járó ismerősöm van,nem poénból tanulnak neveléspedagógiát,pszichológiátstb,ehhez is elhivatottság kell,rátermettség,be lehet menni úgy dolgozni minden áldott nap,hogy értéket akarok közvetíteni és törődök a gyerek lelkével is,próbálok kapcsolatot kialakítani a diákjaimmal és be lehet menni úgy is,hogy megint egy fásult nap és éljem túl.Tinédzserek csinálnak hülyeségeket,mindenki megkapja az élettől a tanulópénzt,úgyhogy nem kell nagyba beszólogatni.Viszont elképzelésem sincs miért érezte ennyire megoldhatatlannak a helyzetét,és sajnos mindkét fél részéről,mert sem tanár nem akadt,aki pártfogásba vette volna,elbeszélgetett volna vele,ő sem érezte így és a szülőkkel sem mert beszélni szégyenében,ő nem tudta,hogy amit csinált,attól nem dőlt össze a világ és jóvá lehet tenni a dolgokat,csak elhatározás kérdése,mennyire ártatlan nagyon sok emberhez képest.Unokatestvéremet tegnap verték félholtra ment haza az iskolából világos nappal,lélegeztetőgépen van,azok akik ezt tették,azoknak kellene szégyenérzet és vonat!!!!!!!!!
  őszinte részvétem:(”
 • 96. cselac 2009. június 18. 15:03
  „Még egyetlen dolog: szerintetek abban bizonyos, régi, poroszos iskolarendszerben, amiből kinőtt megannyi tudós, zseni és Nobel-díjas, gyújtogatásért mi járt volna az iskolában? Nyakleves és kicsapás. Légy jó, mindhalálig. Írt valaki egy olyan regényt. Ajánlom olvasásra.”
 • 95. cselac 2009. június 18. 14:52
  „Nekem voltak olyan tanáraim, akikre szívesen emlékszem vissza, én is tanítottam -most már nem, az adott körülmények között az igazán lelkiismeretes tanárok sajnos már elhagyták a pályát. Igen, régen valóban több volt a jó tanár, mert mások voltak a körülményes és a tanárképzésnek nem kellett olyanra képeznie a tanárokat, amilyen helyzetek elé ma állítják őket. Ez a szomorú tény.

  Azt pedig változatlanul fenntartom, hogy igen, értem én, hogy a serdülők lelki állapota labilis, de a tetteimért viselnem kell a következményeket. Erre kinek a nevelése terjed ki? Ha elmondom 100szor, hogy a tettedért viselned kell a következményeket, attól nem fogja megtanulni. Ha hülyeséget csinál és odaállítom, hogy na fiam, márpedig a tettednek következménye van, ne legyen már öngyilkos szerencsétlen...ahogy anno tanáraim mondták: "Hozott anyagból dogozunk".

  Az a pár óra, amit az iskolában eltölt, alkalmatlan a nevelésre, tekintve azt a felhalmozott és sokszor fölösleges tudásanyagot, amit be kéne szippantaniuk. Kérdem én, Ibsent, Thomas Mann-t meg Dosztojevszkij-t mikor érti meg egy gyerek? Vannak kivételes tehetségek, de 18 évesen egy Spírót hogyan is értelmezhetne? Miért akarunk gyerekeinkből már tizenévesen felnőttet csinálni? A felnőtté váláshoz szükség van a felelősségre való nevelésre is...ez esetben látszólag a többször elkövetett hülyeségei után most, amikor azt mondják a tanárok, hogy ennek következménye lesz, szegény gyerek alkalmatlan volt...és most itt kár felelősöket keresni.

  Senki nem hibás és mindenki hibás. A faluban, ahol dolgozom, tizenéves gyerekek este 10 után lődörögnek az utcán, tinédzserek törnek be házakba. Otthon nem hiányzik a szülőnek? Ja, hogy a többieknek lehet? És? Neked nem, fiam. Szigor. Nem túlzó, nem fölösleges, hanem helyén való szigor.”
 • 94. tulipant 2009. június 18. 14:03
  „En Ausztraliaban elek, es par evvel ezelott a tinedzser lanyom csinalt valami hasonlot az iskolaban ugy hogy az igazgato es az ifjusagvedelmis tanar behivta es enyhen szolvan a lelkere beszeltek. Az eredmeny: a gyerek zokogva allt ott es a tanarok nem engedtek el ebben a lelkiallapotban, hanem felhivtak hogy menjek el erte mert a gyerek nagyon keszen van es tudjak hogy egy labilis kamaszgyereknek ennyi boven eleg lehet ahhoz hogy vilagga menjen vagy hogy pillanatnyi ketsegbeeseseben valamit tegyen magaval.
  Furcsa hogy ez a magyar kollegaknak nem jutott eszebe...”
 • 93. Minibusz 2009. június 18. 13:47
  „Mike3 2009.06.18. 11:51 !

  Oktatás a feladata a tanároknak!
  A nevelés a szülők dolga.

  A két dolog között érezni kell a különbséget.

  Legalábbis ezt gondolom, ezzel persze nem kell egyetérteni.”
 • 92. attractive 2009. június 18. 12:55
  „Nem hiszem,hogy a tanárok a hibásak.A serdülőkor erről szól-én is csináltam hülyeségeket,és szerintem mindenki.A mai fiatalok hétköznapjaiba beivódott az öngyilkosság és kisérletei,sajnos.A szülőknek jobban kellene figyelni a kis gyermekeikre-de persze a "mai rohanó világ"?!
  Mitől félt ennyire ez a gyerek?”
 • 91. 620829 2009. június 18. 12:50
  „MIKE3!
  NAGY IGAZSÁG VAN ABBAN AMIT LEÍRTÁL.DE:
  Az iskola(én csak 2 évig voltam tanár)csak abból tud dolgozni, amit kap.Nem írok frázisokat,de a lényeg ez.
  A szűlő és gyerek kapcsolat nagyon fontos, és ha nemcsak költópénz átadásban, és hagyj békén mert fáradt vagyok-ban merül ki, azért lehet a tinédzserekkel értelmesen is beszélni.......sajnos nagy részüket a külsőség motivál csak és kizárólag--és ez nagy baj!Egymást ki és nem felhasználni akarják, hogy mássá, jobbá váljanak.Egy szűlő nem fejőstehén, hogy csak a pénzt adja a kölykének--egy szűlő lelkinyugalma nem sérülhet azért,mert egy idő után a "gyermeke" akarattal is szembe fordul az ő erkölcsi mintájával....itt kell erősnek lenni...és szembesíteni a gyermeket saját szarával....nem könnyű de kell...mert egyre mélyebbre süllyedhet+!!”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közszolgálati? - Első fokon nyert a Petőfi rádió

A döntés szerint több ponton sincs összhangban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT)… Tovább olvasom