Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vihar az önkormányzatok titkosszolgálati védelme körül

AZ MSZP szerint a tisztességes önkormányzatok érdekeit szolgálja az önkormányzatok bírói engedély nélküli titkosszolgálati ellenőrzése. A Fidesz törvénytelennek, szakszerűtlennek és tisztességtelennek tartja a kormányhatározatot.
A tisztességes önkormányzatok érdekeit szolgálja, ráadásul törvényes is az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi, hogy a titkosszolgálatok bírói engedély nélkül ellenőrizzék az önkormányzatok nagy részét - mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke. Demeter Ervin a Fidesz szakpolitikusa korábban törvénytelennek, szakszerűtlennek és tisztességtelennek nevezte a határozatot.A nemzetbiztonsági törvény teszi lehetővé, hogy kormányhatározattal döntsenek egy-egy objektum védelméről - mondta Tóth Károly.

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a Horn-kormány idején, 1998-ban meghozott törvényt az Orbán-kormány idején is alkalmazták, sőt külön gyakorlati útmutatást is készítettek a titkosszolgálatoknak. Hozzátette: a mostani kormányhatározat pusztán a megfigyelhető önkormányzatok körét bővíti a megyei jogú városokkal.

Tóth Károly cáfolta, hogy az önkormányzatokat nem tájékoztatják az intézkedésekről, hiszen ahhoz az ő együttműködésükre is szükség van. A törvény ugyanakkor nem teszi kötelezővé, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot ezekről tájékoztassák. A Fidesz vezette kormány idején sem volt ilyenre példa - tette hozzá Tóth Károly, aki 1998 és 2002 között is tagja volt a bizottságnak. A kormányhatározatra azért volt szükség, mert az egyre sokasodó uniós pályázatból egyre több támogatás érkezik az önkormányzatokhoz. A tisztességes helyhatóságoknak érdeke, hogy ezekkel ne lehessen visszaélni. Szilvásy György titokminiszter pénteken - a Fidesz nyomására - feloldotta a kormányhatározat titkosságát, így hétfőn nyílt ülésen hangzik el az ellenzéki párt interpellációja az ügyben.

Törvénytelen, szakszerűtlen és tisztességtelen az a korábban titkosított kormányhatározat, amely lehetőséget adna a titkosszolgálatoknak, hogy bírói engedély nélkül ellenőrizzék az önkormányzatok nagy részét - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja. A péntek óta nyilvános határozat ügyében, amelyet egyelőre nem írt alá a kormányfő, hétfőn interpellál a Fidesz.A titkosszolgálatoknak először a kormány és a kormányzati intézmények biztonságát kellene biztosítaniuk, nem pedig a többségében ellenzéki irányítású városokat - mondta Demeter Ervin.

Az ellenzéki képviselő szerint a határozat törvénytelen, hiszen a nemzetbiztonsági törvény nem tesz lehetővé ilyen megfigyeléseket. A határozat szakszerűtlen is, hiszen arról sem a nemzetbiztonsági bizottságot, sem az érintett önkormányzatokat nem tájékozatták. A döntés értelmében bírói döntés nélkül, az igazságügyi miniszter jóváhagyásával is lehallgathatják a titkosszolgálatok számára érdekes önkormányzatokat. Az indoklás szerint erre az uniós pénzek védelme érdekében van szükség. Demeter Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország 4 éve tagja az Európai Uniónak, így érthetetlen, hogy miért most lett sürgős a határozat meghozatala.

A titokminiszter pénteken - a Fidesz nyomására - feloldotta a kormányhatározat titkosságát, így hétfőn nyílt ülésen hangzik el az ellenzéki párt interpellációja az ügyben. Demeter Ervinnek nincs tudomása arról, hogy alkalmazták-e már az új rendelkezést. Ilyen információi csak a titkosszolgálatnak és az igazságügyi miniszternek lehetnek.

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. április 21. 07:34
  „Becsületesen kell dolgozni, oszt nem kell félni, ha ahatóság ellenőriz! Persze ez ugyan úgy vonatkozik a Parlamantben és a képviselőink "magáncégeire" munkájára is!
  Persze ott, ahol csupán a nép nyúzáshoz értenek ott divat a hivatali visszaélés és annak kiteregetése "no kommnet"!”
 • 2. Egy lefasisztázott baloldali 2008. április 20. 23:32
  „Eddig kellett a bírói engedély, de azt eddig is kijátszották!”
 • 1. Obor 2008. április 20. 22:33
  „Komolyan nem értem a hőbörgést a törvény miatt. Azért nem, mert a titkosszolgálat a törvény szerint bármikor gyűjthet információt bárkiről bírósági engedély nélkül.

  Ugyanígy volt némi felzúdulás anno a unióban bevezetett adatvisszatartási tövény miatt - pedig kis hazánkban 3 évre visszamenőleg "elraknak" adatokat (mobiltelefon cellainformációk, smsek, stb)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motorbaleset a 11-es főúton

Meghalt egy motoros vasárnap kora délután a 11-es főúton, Esztergom és Pilismarót között. Tovább olvasom