Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Vihar: hétfőtől állami kárenyhítés

Hétfőn lép életbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagy károkat okozó június 7-i viharral kapcsolatos kormányhatározat, amely a lakossági károk enyhítéséről rendelkezik.
Az önkormányzati épületeket ért károk enyhítésére a vis major keretből lehet támogatást igénybe venni. Közben tartanak a biztosítótársaságok kárfelmérései és a kifizetések is.

Gazda László, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pénteken arról tájékoztatott: csütörtökig 104 kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületben esett kárt jelzett 17 önkormányzat. A becsült helyreállítási és védekezési költség 400 millió forint. A 2009. évi decentralizált támogatási keretből még 109 millió forint van. Ennek elfogytával a központi vis maior tartalékból lehet támogatást adni, ehhez legkésőbb péntekig lehetett bejelenteni a kárt.

A bejelentéseket helyszíni szemlével ellenőrzik, az ott készült jegyzőkönyvek alapján az önkormányzatok pályázataikat az Államkincstár regionális igazgatóságához nyújthatják be, 30 napon belül.

A lakossági kárenyhítésről szóló kormányhatározat hétfőn lép hatályba. Az előzetes adatok alapján összesen 6800 lakóingatlant ért kár. A támogatást helyreállításra lehet kérni, az igényeket az önkormányzatoknak június 30-ig kell jelezni az önkormányzati tárcának.

Közben a biztosítók is dolgoznak a károk felmérésén. Az Allianz Hungáriához országosan majdnem 1800 kárbejelentés érkezett - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a társaság. A leginkább érintett terület a kelet-magyarországi régió, kiemelten Vásárosnamény, Nyíregyháza és Tiszavasvári. A várható kárkifizetés összege körülbelül 230 millió forint. Az Allianz a bejelentett károk 60 százalékát rendezte az elmúlt 3-4 nap alatt és a tervek szerint a hét végéig minden károsult ügyfél részére elindítja a kárkifizetést.

A Generali tájékoztatása szerint péntek délelőttig a hozzájuk érkezett 2142 kárbejelentésből összesen 1817 érkezett a nyírségi régióból. Az eddigi kárráfordítás majdnem 300 millió forint. A biztosító megkezdte a csütörtöki, az északnyugat-magyarországi régiót érintő vihar okozta károk felmérését is.

A Posta Biztosító tájékoztatása szerint a Nyírségből hozzájuk 246 kárbejelentés érkezett, a társaság 50 milliós kárral számol. A biztosító kárrendező munkatársai személyesen keresték fel Nyírbogdány, Nyírtass, Gyulaháza és Kemecse településeket, ahol egyéni elbírálás alapján előlegként 50 ezer forint gyorssegélyt osztottak ki a rászorulóknak, összesen körülbelül 3 millió forintot.

Nemzeti katasztrófa alap lehet a megoldás

Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozását kezdeményezte pénteken Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének elnöke. A megye országgyűlési képviselőit arra kérte fel az elnök, hogy önálló képviselői indítvány formájában, mind a 18 képviselő egyetértésével terjesszék az Országgyűlés elé az alap létrehozásáról szóló javaslatot.

A pénteki megbeszélésen jelen lévő képviselők támogatták az elképzelést - tájékoztatott közleményében a megyei közgyűlés elnöke. A szocialisták hétfőre döntenek. A képviselők megállapodtak, hogy hétfőn a Parlamentben folytatják a megbeszélést, ahol végleges formába öntik az indítványt.

Seszták Oszkár szerint a június 7-ihez hasonló viharok utáni kárenyhítést csak a költségvetésben elkülönítetten kezelt nemzeti katasztrófa alap tudná megfelelően kezelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton tisztújító kongresszust tart a Fidesz

A Fidesz szombati kongresszusán várhatóan megerősítik majd a szocialistáknak címzett követeléseket - mondta Szijjártó Péter. Tovább olvasom