Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Vihar: több száz milliós kárt jelentettek be a biztosítóknak

A hétvégi viharok nyomán több száz millió forint kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, amelyek kárszakértői megemelt létszámmal dolgoznak a vihar és a felhőszakadás okozta károk felmérésén.
Az AEGON Magyarország arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy a viharok és felhőszakadások miatt eddig mintegy 100 millió forint kárról érkezett bejelentés. Hétfőn délelőtt ezer bejelentést regisztrált a társaság, a nap végére mintegy 3500-4000-rel számolnak. Az AEGON 1,1 milliárd forintra becsüli az ügyfeleit érintő károkat, a teljes kár pedig elérheti a 4 milliárd forintot.

A tapasztalatok szerint ilyenkor mindenki a mentéssel és a további károk elhárításával van elfoglalva, a káreseményeket követő egy-két napban a károknak 60 százalékát jelentik be. A legtöbben eddig Budapestről és környékéről jelentkeztek, ám az AEGON arra számít, hogy a hétvégi vihar által ismét leginkább érintett Miskolc környéki településekről érkezik majd a legtöbb bejelentés.

A legtöbb bejelentés a vihar és a felhőszakadás- árvíz okozta károkról érkezett, elsősorban elöntéses- és tetőszerkezeti károk keletkeztek, az átlagos kárösszeg a bejelentések alapján meghaladja a 90 ezer forintot.

Az AEGON minden ötödik bejelentést telefonon rendez, vagyis a kártérítést külön kárszemle nélkül átutalja ügyfele bankszámlájára. Szemleköteles károk esetén a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel, akik a szemlét követően a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

A Generali biztosító arra kéri ügyfeleit, hogy a vihar következményeinek, a közvetlen élet- és balesetveszély mielőbbi elhárítása, valamint a kárenyhítés és a további károk megelőzése érdekében ne várják meg feltétlenül a kárszakértő jelentkezését, hanem a "jó gazda gondossága" elvet követve nyugodtan kezdjék meg a helyreállítást, valamint ha tehetik, fotózzák le a kár helyszínét - közölte a biztosító hétfőn az MTI-vel.

A Generalihoz hétfőn délig mintegy 800 darab, 167 millió forint értékű viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett. Ennek jelentős része vihar, árvíz és felhőszakadás okozta kár volt, de érkezett villámcsapás és jégverés miatti bejelentés is. A legtöbb káresemény Budapesten, Pécsett, Győrben és Miskolcon történt, de számos nagy összegű kárbejelentés érkezett Sátoraljaújhely és Szikszó városából is.

A biztosító a következő napokban növekvő számú, akár a több ezret is elérő kárbejelentésre és több százmillió forintos kárkifizetésre számít.

A K and H Biztosítóhoz hétfőn délelőtt 10 óráig közel 400 káreseményt jelentettek a hétvégi károk kapcsán és a kárbejelentések folyamatosan érkeznek az egész ország területéről. A napokban beérkező bejelentések becsült kárösszege elérheti a 20 millió forintot.

A biztosító közlése szerint a tavalyi három nagy júniusi vihar során összesen1.724 kárbejelentést érkezett hozzájuk, és a viharkárokra összesen több mint 168 millió forint biztosítási összeget fizettek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elnök-vezérigazgató a Népszabadság élén

Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját… Tovább olvasom