Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Világélvonalban a Solvo

Rohamléptekben fejlődik a Solvo Biotechnológiai Zrt. A cég alig fél éve kapta meg lapunktól a Presztízs Díjat üzleti innovációs kategóriában, s azóta csaknem megduplázódott a szakembergárdájuk.
Világszerte ismerik a szakmában az ifj. Duda Ernő vezérigazgató irányította biotech vállalkozást
Rohamléptekben fejlődik a Solvo Biotechnológiai Zrt. A cég alig fél éve kapta meg lapunktól a Presztízs Díjat üzleti innovációs kategóriában, s azóta csaknem megduplázódott a szakembergárdájuk. Az Egyesült Államok legnagyobb biotech fellegváraiban tett üzleti túráról százezer eurós azonnali megrendeléssel tértek haza – és a hosszú távú kapcsolatok kialakításról ekkor még nem is szóltunk. Ősszel újabb amerikai roadshow következik.

Fél éve, amikor a Délmagyarország Presztízs Díjat elnyerte a Solvo Zrt., még „csak" negyvenfős volt a cég – s azóta már közel hetvenfős szakembergárdával rendelkezik. Ennél jobban aligha szemléltetheti bármi is Magyarország legnagyobb független biotechnológiai vállalkozásának fejlődési ütemét. A rendkívül dinamikusan növekvő szegedi biotechnológiai vállalkozás a szakma világélvonalában található, s az ezzel járó tempót csak a legkiválóbb elmék alkalmazásával lehet tartani. – Éppen ezért kiemelkedő tudású orvosokat, biológusokat, vegyészeket vettünk föl, versenyképes fizetéssel – mondja ifj. Duda Ernő vezérigazgató. Töretlen sikerüket jelzi: a vállalkozás bemutatása helyet kapott Az 50 legígéretesebb magyar cég című, májusban megjelent kiadványban is.

A Presztízs Díj elnyerése óta eltelt időszak további, egyik legfontosabb fejleménye: a Solvo egy kutatási konzorcium élén, hat partnerrel együtt – köztük az MTA Szegedi Biológiai Központ, és a Szegedi Tudományegyetem több tanszéke is szerepel – 1,4 milliárd forintos pályázati támogatást nyert el. A pályázatot az Asbóth Oszkár húzóágazati innovációs program keretében hirdették meg. A nyertes pályamű eredményezte bevétel segítségével pedig egy új típusú daganatellenes gyógyszer, illetve a személyre szabott – a beteg egyéni érzékenységét figyelembe vevő – kemoterápiát szolgáló eljárás kifejlesztésére nyílik lehetőség. Az szakmai együttműködésre alapozott projekt rendkívüli jelentősége a legkiválóbb magyar kutatóműhelyek, s ipari cégek képességeinek egyesítésében rejlik.

– Az együttműködés eredményeként magasan átlagon felüli potenciál mutatkozik daganatos, illetve gyulladásos betegségek hatékony, az életminőséget és a gyógyulási esélyeket jelentősen megnövelő diagnosztikus szolgáltatások, terápiás eljárások, gyógyszerek kifejlesztésére – szemlélteti a projekt jelentőségét a vezérigazgató. De különböző környezetszennyező anyagok gyors kimutatását szolgáló eljárás is szerepel a pályázat támogatta célok között. A pénzt elsősorban eszközfejlesztésre költik, gépeket, berendezéseket, szabadalmakat vesznek rajta, valamint a projektben résztvevő kutatókat fizetik belőle.

A közelmúltban a Solvo részt vett a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) szervezésében megvalósult USA Biotech Roadshow-n is, az Egyesült Államok keleti partján lévő biotechológiai fellegvárakat, Bostont s Washingtont érintve. A körút célja az volt, hogy az iparág különböző szereplőinek – kockázati tőkebefektetők, gyógyszergyárak, technológiatranszfer-irodák, konzulens cégek – szervezett előadások, szakmai fórumok keretében bemutassák a magyar biotech iparágat szakmai, üzleti együttműködések kialakításának reményében. – Százezer eurónyi azonnali, konkrét megrendeléssel jöttünk haza – mondja a vezérigazgató. E gyógyszeripari tesztelésre vonatkozó megrendelések tartós üzleti kapcsolatok kezdetét jelentik.

Szintén nagy sikert el a Solvo a BIO 2006 kiállításon – a szektor legrangosabb eseményén – is. Chicagóban, a szintén az ITDH támogatásával fölépített országstandon a cégnek további lehetőségei nyíltak amerikai kapcsolatai bővítésére. Ősszel pedig újabb túrára indul az Egyesült Államokba a Solvo – ezúttal a nyugati partot, Kaliforniát veszi célba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiak a 3. Győri Virágfesztiválra?

Tovább olvasom