Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Világháborús gránátok a Nyugatinál

A veszélyes szerkezetek közül kettőt a helyszínen kellett felrobbantani, mert már nem voltak szállítható állapotban.
Szerdán délután háromnegyed 4-kor feloldották a zárást Budapesten, a Nyugati téren, ahol korábban több második világháborús robbanószert találtak egy építkezésen. A Honvédelmi Minisztérium médiaosztályán arról tájékoztattak, hogy a veszélyes szerkezetek közül kettőt a helyszínen kellett felrobbantani, mert már nem voltak szállítható állapotban.

A Nyugati pályaudvar mögötti építkezésről összesen 10 darab II. világháborús robbanószerkezet került elő. Hét darab 75 milliméteres, egy darab 82 milliméteres és szintén egy darab 203 milliméteres tüzérségi gránát, valamint egy kézigránát. A Honvédelmi Minisztérium ügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzszerészek úgy ítélték meg, hogy két darabot, a 82 milliméteres tüzérségi gránátot, illetve a kézigránátot a helyszínen felrobbantják. Egy másfél méter mély gödröt ástak, abban robbantották fel őket fél 4-kor, a többit a központi gyűjtőbe vitték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Podmaniczky utca és a Nyugati tér közötti rész zárását háromnegyed 4-kor feloldották, a 4-es és 6-os villamosok megindulhattak, a korábban kitelepített lakók és boltosok is visszatérhettek. A csaknem két órán át tartó zárás a vonatokat is érintette: a MÁV korábbi tájékoztatása szerint a ideiglenes korlátozások miatt a délutáni és az esti órákban is késésekre kell számítani. A terület zárása miatt a Nyugati téri postahivatalt is bezárták átmenetileg.

Korábban:

A fővárosban lezárják szerda délután kettő órától a Nyugati pályaudvar környékét, az állomás mögötti építkezésen talált II. világháborús robbanószerkezetek miatt.

A korábbi hírekkel szemben nem délután egytől, hanem várhatóan két órától zárják le a Nyugati pályaudvar környékét, az állomás mögötti építkezésen talált II. világháborús robbanószerkezetek miatt. Korlátozzák a körúti forgalmat, a 4-es és 6-os villamosok helyett buszok járnak majd. A zárás jelentősen befolyásolja a Nyugati pályaudvar vonatforgalmát is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Podmaniczky utca és a Nyugati tér közötti épületekből már megkezdték a lakók kitelepítését, két óra körül pedig a körút forgalmát is leállítják. Erre a szakaszra a gyalogosok sem mehetnek. A lakók a Lovag Utcai Általános Iskolába bemehetnek, ott várhatják meg a zárás végét.

A BKV fődiszpécsere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a 4-es és 6-os villamosok helyett az Oktogon és a Moszkva tér között autóbuszok szállítják majd az utasokat terelt útvonalon. A villamospótlók a Moszkva tér felé a Podmaniczky és Szemere úton át, visszafelé pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton és Podmaniczky utcán át jutnak a Teréz körútra.

A bombák miatt a Nyugati pályaudvar 10-es és 17-es vágányok közé eső részt lezárják, az ide vezető területekkel, utas-helyiségekkel együtt. A pályaudvar pénztárait bezárják, az utasok menetjegyeiket a jegykiadó automatáknál, illetve a vonatokon - pótdíj felszámítása nélkül - válthatják meg. Jelentős forgalomkorlátozások lépnek életbe a vasúti közlekedésben.

A pályaudvar első kilenc vágánya fogadja és indítja a váci, továbbá a gyors és IC-vonatokat, az utasok csak a pályaudvar ezen részét használhatják.

A vonatközlekedés korlátozása miatt a Cegléd és Lajosmizse felől érkező elővárosi vonatok, csak Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan is indulnak. A gyors és InterCity vonatokat fogadja és indítja a Nyugati pályaudvar. Az utasok Kőbánya-Kispestről a gyors és IC vonatokkal utazhatnak a Nyugatiig, illetve onnan Kőbánya-Kispestig. A vonatjáratok Kőbánya-alsón is megállnak.

Az ideiglenes korlátozások miatt a délutáni és az esti órákban is késésekre kell számítani.

A Nyugati pályaudvar mögötti építkezésről összesen 10 darab II. világháborús robbanószerkezet került elő. Hét darab 75 milliméteres, egy darab 82 milliméteres és szintén egy darab 203 milliméteres tüzérségi gránát, valamint egy kézigránát - mondta a Független Hírügynökségnek a Honvédelmi Minisztérium ügyeletese.

A zárás nem érinti a Váci utat és a metrót sem. A terület zárása után a tűzszerészek ismét megvizsgálják majd a gránátokat. Amelyik szállítható állapotban van, azokat elviszik, elképzelhető viszont, hogy lesz olyan, amelyet a helyszínen kell megsemmisíteni.

Még nem tudni, hogy a tűzszerészek munkája, így a környék lezárása, meddig fog tartani.

Olvasóink írták

 • 6. .suhym. 2009. február 19. 07:06
  „!/Gazficko!

  Kár lenne azért a szép épületért!”
 • 5. flexsnake 2009. február 19. 03:49
  „Lehozzák szegedre hogy el ne szokjatok a bumbariadóktól :)”
 • 4. Gazficko 2009. február 18. 18:56
  „Ha a Parlament alatt találnának gránátot én nem sietnék a hatástalanitással.

  SŐT. FEL IS ROBBANTANÁM OTT A HELYSZINEN”
 • 3. achilleus 2009. február 18. 16:01
  „Kettőt már felrobbantottak, a többit meg elvitték.”
 • 2. gardista33 2009. február 18. 14:50
  „:))”
 • 1. nyomdasz63 2009. február 18. 13:30
  „Nem úgy volt,hogy oda megy a kormányzati negyed ?-akkor maradhatnának a gránátok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-gyilkosság: elfogták az ötödik gyanúsítottat

A rendőrök egy ötödik gyanúsítottat is őrizetbe vettek, aki összefüggésbe hozható a veszprémi… Tovább olvasom