Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Világháborús repülő motorját emelték ki Szigetszentmiklósnál

Egy amerikai katonai repülőgép motorját emelték ki a földből szombaton Szigetszentmiklósnál.
A gép 1944. áprilisában kényszerült leszállásra, miután a magyar légvédelmi ágyúk eltalálták. Valószínűleg magyar származású volt az amerikai bombázó navigátora, ugyanis a dokumentumok szerint Gombosi Rajmundnak hívták.

A kiemelt motor valószínűleg egy négymotoros B 24 Liberator típusú amerikai gépé, amelyik 1944. április 13-án a Dunai repülőgépgyárat támadta, de a bombázás közben találat érte. Az amerikaiak az eltűnt harci gépeikről veszteségjelentést írtak, ennek alapján a gépen 12 katona szolgált, köztük a feltételezhetően magyar származású Gombosi.

A II. világháborúban, ha egy ellenséges gép kénytelen volt leszállni, általában elszállították, hogy a külföldi technológiákat megvizsgálják. A szolnoki repülőmúzeum munkatársa szerint valószínűleg ez történt ezzel a géppel is, a motorját csak azért hagyták hátra, mert sérült volt, tehát alkalmatlan a kutatásra.

A földben lévő motorról a föld tulajdonosa értesítette őket. Mint kiderült: szántás közben többször is ugyanott akadt el a földműves ekéje, ezt az akadályt akarta eltávolítani, amikor felfedezte a repülőgép motorját. A gazda egyből értesítette a katonai múzeumot, akik a Roncskutatók Egyesületével együtt szakszerűen tudták kiásni ezt a hadtörténeti emléket. A viszonylag épen maradt motor a múzeumba kerül majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ országos tanácsa kilépne a koalícióból

A koalícióból való kilépést javasolja az SZDSZ országos tanácsa a hónap végére tervezett… Tovább olvasom