Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Világhírű előadók lépnek fel

Több művészeti ág kapcsolatának jegyében szervezték meg az idén a Nagycenki Művészeti Napokat. Gáspárdy Tibor soproni festőművész kiállítása a képzőművészetet, a világhírű előadók koncertjei pedig a zenét hivatottak képviselni a Széchenyi-kastély falai között a héten.
A tíz napon át tartó programsorozatnak a fele még hátravan. Az első alkalomra pénteken került sor – a soproni festőművész, Gáspárdy Tibor kiállítását Szokolay Sándor zeneszerző nyitotta meg. Ez a gesztus az egész rendezvényt is szimbolizálja, hiszen a különböző művészeti ágak egymásba fonódása, kapcsolata a tíz napra végig jellemző.
– A művészetet nem érteni kell. A művészet ámulatba ejt – mondta megnyitójában Szokolay Sándor. Ezt az élményt tapasztalhatják meg a művészeti napok látogatói.
Az idei már a nyolcadik alkalom, hogy a Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány szervezésében ilyen színvonalú előadásokat élvezhet a közönség Nagycenken.
A Széchenyi-kastély hangulatához illő koncerteken olyan művészek szerepelnek, akik a világ számos pontján is nagy sikerrel játszanak.
Könnyen tovasiklik az ember azon, hogy kiknek a tolmácsolásában is hallhatja a klasszikus műveket. Jobb tudatosítani, hogy ez alatt a tíz nap alatt olyan minőségű művészeti élményben részesülhetnek a zenekedvelők, mint a legnevesebb koncerttermekben, fesztiválokon. Augusztus 13-ig Nagycenken eshetnek ámulatba azok, akik az igényes muzsikát szeretik.
Szombaton nemzetközi néptáncműsor, vasárnap Mozart, Bartók és Schumann művei szerepeltek a kínálatban. Jandó Jenő, aki a kritikusok szerint a mai magyar zongorista generáció legbriliánsabb képviselője, többször is fellépett a programokon. A színes kínálat részét képezte Rák Béla gitárkoncertje és Mécs Károly prózai alakítása.
A továbbiakban is változatos programok várják az érdeklődőket. Ma este hat órától Mozart fuvola-négyesek csendülnek fel. Csütörtökön az egész világon ismert Ewald Rézfúvósötös ad koncertet a kastélyszálló különtermében. Pénteken a Classic Panzió udvarán a soproni Laurus Együttes megzenésített verseket ad elő, szombaton az Akadémia Vonósnégyes fiatal művészei koncerteznek a múzeumban. Vasárnap, a művészeti napok utolsó rendezvényeként Bartók és Mozart egy-egy darabja csendül fel a kastély falai között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik,… Tovább olvasom