Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Világítás a fürdőszobában

A fürdőszoba világításának tervezésekor a tükör legyen a legfőbb szempont, hogy arcunk kellő mennyiségű, árnyékmentes, a természetessel (közel) azonos árnyalatú fényt kapjon.

Ehhez a szakemberek a halogénlámpákat ajánlják elsősorban, de elfogadhatónak tartják a hagyományos izzókat, vagy a kompakt fénycsöveket is.


Ha izzó- vagy halogénlámpát használunk a tükör kellő erősségű megvilágításához, akkor legalább 100 W, kompakt fénycsövekkel 20 W teljesítményű fényforrást célszerű beépíteni. Arcunk árnyékmentes megvilágítását a tükör két oldalán, a fejünk magasságában elhelyezett lámpatestekkel érhetjük el. Emellett, ha a fürdőszoba mérete ezt indokolja, természetesen használhatunk általános, mennyezeti és/vagy kiegészítő fali világítást is. S hogy a nagyméretű fürdőszobát még hangulatosabbá tegyük, a mennyezeten elhelyezett, erősen irányított fényű, halogén spotlámpákkal egy-egy dísztárgyat, növényt kiemelhetünk.

A világítás tervezésekor a másik, „életbe vágóan" fontos szempont a kapcsolók, lámpatestek, konnektorok elhelyezése. A szakemberek ugyanis veszélyességi zónákra osztották e helyiséget, s a legkritikusabbnak a zuhanytálcáról vagy a kádból vizes kézzel elérhető területet tartják, tehát itt konnektor, lámpa, villanykapcsoló semmiképpen se legyen! A lámpatestek kiválasztásakor külön figyeljünk arra is, hogy azok csöpögő víz ellen védettek legyenek. Erről a típuscímkék IP száma árulkodik. Az IP21, vagy az ennél nagyobb érték azt jelenti, hogy a lámpatest „vízálló".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei nyertesek a listán

Összesen 800 millió forintos fejlesztés valósulhat meg, miután az Európa Pályázat-előkészítő Alap… Tovább olvasom