Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Világkörüli útra indult 29 ezer gumikacsa

Huszonkilencezer gumikacsa, béka és más műanyag állat esett egy konténerben 15 évvel ezelőtt a Csendes-óceánba, és azóta világkörüli úton van. A tudósok számára ez rendkívüli alkalom a tengeri áramlatok kutatására, illetve a prognózisok ellenőrzésére.
A szakértők egy része szkeptikus volt a kísérlettel kapcsolatban, de a fenntartások ellenére a prognózisok eddig beigazolódtak. Curtis Ebbesmeyer és Jim Ingraham közösen fejlesztettek ki egy számítógépes modellt (OSCURS), amely az óceáni áramlatokat szimulálja, és ennek segítségével készítették el előrejelzéseiket. A műanyag- és gumiállatok ezrei 1992 január 10. óta már felbukkantak a legkülönbözőbb csendes-óceáni országokban.

Az OSCURS révén sikerült meglehetősen pontosan megjósolni, merre vezet a játékállatok útja. Minden alkalommal, amikor találtak egy kis állatot, megrősítették a prognózisokat. Az elmúlt 15 év alatt a kacsák és békák felbukkantak Indonéziában, Ausztráliában és Dél-Amerikában. 2004 júliusában 111 játékkacsát találtak Alaszka partjainál. A kacsák utazása várhatóan hamarosan véget ér, de egy landolás a brit partokon még elképzelhető.

"Röviddel ezelőtt jelentették az Egyesült Államok keleti partjáról, hogy találtak kacsákat", írta Ebbesmeyer. A számítások szerint a kacsaexpedíció, amely a Csendes-óceánt az óramutató járásának megfelelően körbeutazta, és az Északi sarkot érintve délre indult az Atlanti óceánon, Anglia délnyugati partjainál, Cornwallban ér földet.

Senki sem tudja, meddig utaznak még a kacsák, hiszen elméletileg lehetséges, hogy 2022-ig tíz teljes világutazást hajtanak végre, de kérdés, hogy a műanyag, illetve gumi meddig bírja az expedíciót. A legtöbb játék már most is fehér, és csak az amerikai forgalmazó emlémájáról lehet felismerni őket - írja brit a tudományos lap online változata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban kontrolálja az érzelmeit az, aki beszél róla

Ha valaki megnevezi az érzéseit, képes azokat kontrollálni - derült ki amerikai vizsgálatokból,… Tovább olvasom