Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Világméretűvé vált a Siemens-botrány

Egészen Afrikáig terjednek a Siemens-megvesztegetési botrány szálai. Már elkészült a vádirat, és a vádlottak tárgyalásra várnak abban az ügyben, amelyben a Siemens egyik volt magyarországi ágazati igazgatója is érintett.
Pénteki müncheni sajtóértesülések szerint a pénzek hűtlen kezelésével vádolt alkalmazottak egyike beismerte, hogy a Siemens évekkel ezelőtt megvesztegette a korábbi nigériai elnököt, Sani Abachát. Abacha a kilencvenes évek végén volt Nigéria államfője. A tekintélyes, liberális Süddeutsche Zeitung bajorországi ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte a hírt. A szóban forgó alkalmazott az idézett források szerint azt állította, hogy Afrikában - továbbá a világ más térségeiben - csakis megvesztegetési pénzek kiutalásával lehetett megrendelésekhez jutni.

A múlt hét közepén kitört botrány egyre nagyobb méreteket ölt, immár nemcsak a feketén kiutalt pénzek nagyságát tekintve, hanem földrajzi méretekben is. Eddig ugyanis csupán arra derült fény, hogy a világ egyik leghíresebb vegyesipari, illetve elektronikai cége európai országokban, köztük Magyarországon keveredett gyanúba.

Ami pedig a külföldi bankszámlákra átutalt megvesztegetési pénzeket illeti, azok összege a kezdeti húszmillió euróról egy hét alatt több mint kétszázmillióra emelkedett.

Értesülések szerint egyébként a különböző Siemens-ügyletekkel kapcsolatban vizsgálatok folynak Ausztriában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban és Magyarországon is.

A magyar honvédelmi minisztériumot is elérte a botrány

Már elkészült a vádirat, és a vádlottak tárgyalásra várnak abban az ügyben, amelyben a Siemens egyik volt magyarországi ágazati igazgatója is érintett.

A Pest Megyei Főügyészségen megerősítették, hogy öt ember ellen emeltek vádat, s némelyikükre akár többéves börtönbüntetés is kiszabható, mivel a vesztegetés minősített esetéről van szó.

A dokumentumok szerint a cég ágazati igazgatója kapcsolatba került a Honvédelmi Minisztérium két közalkalmazottjával, akiknek műszaki cikkeket és készpénzt adott olyan információk fejében, amelyek lehetővé tették, hogy a Siemens adja be a legjobb pályázatot a honvédségi laktanya-felújítási programra, de vélhetően ide köthető egyes katonai, híradástechnikai rendszerek kiépítése és néhány kábel-felújítási munka is.

Az ügybe belekeveredett a nemzetközi cég két debreceni alvállalkozója is, akik a hatóság szerint részesedést fizettek az elnyert munkákért. Úgy tudni, valamennyi érintett szabadlábon védekezik.

A Siemens kommunikációs vezetője nem kívánta kommentálni az ügyet a bírósági döntésig. Farkas Szilvia ugyanakkor hozzátette, hogy az ártatlanság vélelme munkatársukat is megilleti.

A Siemens hat jelenlegi, illetve korábbi alkalmazottja van vizsgálati fogságban, köztük a megvesztegetést beismerő vállalati képviselő. A gyanúsítottak száma ugyanakkor tíz és húsz között mozog. A cég szóvivője előző nap első ízben nyilatkozott a Siemens vezetőjének az ügyben betöltött szerepéről. Szavai szerint az igazgatótanács elnökét, Klaus Kleinfeldet első ízben idén januárjában tájékoztatták arról, hogy a konszernnél állítólag megvesztegetések történtek. Az elnök korábban nem tudott erről - állította a szóvivő, hozzátéve, hogy Kleinfeld belső vizsgálatot rendelt el.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődik a közügyek iránt?

Tovább olvasom