Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Világnap a homofóbia ellen

Homofób az, aki fél, idegenkedik a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól. Tágabb értelemben társadalmi diszkriminációt is jelent.
Ma van a homofóbia-ellenes világnap. A dátum onnan ered, hogy 1990-ben ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a homoszexualitást a Betegségek Nemzetközi Osztályozásából. 2005 óta a világnapot Magyarországon is ünneplik.

A homofóbia szó jelentése: félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól. Tágabb értelemben a homoszexualitásnak a heteroszexualitással egyenrangúként kezelésével, a homoszexuálisok társadalmi elfogadtatásával, ellenük történő diszkrimináció üldözésével való ellenkezés általános megnevezése.

A homofóbia-ellens napot 2005 óta ünneplik hazánkban. Fotó: internet
A homofóbia-ellenes napot 2005 óta ünneplik hazánkban.
Illusztráció: internet

A szót eredetileg a férfi nemtől való idegenkedés értelmében használták, a hatvanas évek óta elsősorban a fenti jelentése került előtérbe. Nyomtatásban először George Weinberg klinikai pszichológus használta a Time magazinban 1969-ben megjelent cikkében, majd az 1971-es Society and the Healthy Homosexual című könyvében. A szó részben visszavezethető a dr. Wainwright Churchill által használt homoerotofóbia szóra, amely először a Homosexual Behavior Among Males című, 1967-ben publikált könyvében jelent meg.

A homófóbia okairól számos történeti, pszichológiai és szociológiai elmélet létezik. A történeti magyarázatok elsősorban a homofóbia vallási gyökereire összpontosítanak. A pszichológiai magyarázatok olyan egyéni jellemvonások segítségével magyarázzák a homofób beállítódást, mint a látens homoszexualitás, az autoriter személyiség vagy a változó nemi szerepekhez való alkalmazkodási képtelenség.

Fotó: internet
A történelem során a melegek és leszbikusok gyakran voltak
állami üldöztetésnek kitéve. Illusztráció
: internet

A szociálpszichológiai magyarázatok az előítéletek, a stigmatizáció és a címkézés általános (tehát nem kifejezetten a homoszexualitáshoz kapcsolódó) fogalmaihoz kapcsolódnak. A szociológiai elméletek a társadalmon belüli hatalmi viszonyok, így például a patriarchális család, a kapitalizmus termelékenységi-termékenységi kényszere, a bürokratikus szervezetek vagy a modern tudományok tudásvágyával magyarázzák a homofóbia modern formáit.

A homofóbia szót többen alkalmatlannak találják a homoszexuálisok elleni diszkrimináció általános megnevezésére, mivel a -fóbia szó azt a képzetet kelti, hogy a homofóbia csak egyes pszichikai problémákkal küzdő egyének jellemzője, nem pedig össztársadalmi jelenség. Ezen kritikusok olyan alternatív megnevezések használatát javasolják, mint például a heteroszexizmus, a homonegativitás, kötelező heteroszexualitás vagy a heteronormativitás, amelyek a homoszexuálisok elleni diszkrimináció strukturális, kulturálisan beágyazott voltára hívják fel a figyelmet.

A tavalyi Budapest Pride. Fotó: internet
A tavalyi Budapest Pride.
Fotó: internet

Hasonlóan a homoszexualitáshoz, a homofóbia kérdését is komoly viták övezik. A homoszexualitás ellenzői szerint a -fóbia szó használata azt a képzetet kelti, mintha egy pszichiátriai betegség lenne, valamint hogy a valódi fóbiákhoz hasonlóan minden esetben irracionális. Véleményük szerint a homofóbia emlegetése a homoszexualitás erőszakos társadalmi elfogadtatásának, valamint a homoszexuálisok pozitív diszkriminációjának megalapozására irányuló stratégia része.

Fotó: internet
Állítólag a látens homoszexualitás is kiválthatja a homofóbiát.
Illusztráció: internet

A homofóbia nem szűkíthető le a homoszexuálisok elleni nyílt gyűlöletre, számos kevésbé látványos, ám komoly következményekkel járó változatban működik. Jelen lehet a családi-baráti viszonyokban, a munkahelyen, az iskolákban, a médiában, a mindennapi élet számos területén. A különböző társadalmak a homofóbia más és más szintjével rendelkeznek, míg bizonyos országokban a melegek és leszbikusok gyakran lesznek erőszakos támadások áldozatai, sőt, némely országban akár halálbüntetéssel is sújthatják őket, más társadalmakban a homoszexualitás társadalmi elfogadottsága magas, és az alább leírt jelenségek nem, vagy csak alig fordulnak elő.

A történelem során a melegek és leszbikusok gyakran voltak állami üldöztetésnek kitéve. A legújabb kori történelem legjelentősebb melegüldözése a nemzetiszocialista Németországhoz kötődik, a koncentrációs táborokban meghalt homoszexuális férfiak számáról nehéz pontos adatokat találni, a becslések 15 000–600 000 áldozatról beszélnek. Néhány muzulmán államban a mai napig halálbüntetés vagy testi fenyítés jár az azonos neműek közti szexuális kapcsolat létesítéséért. (Bővebben: LMBT törvények)

Rachel és Martha örök hűséget fogad egymásnak.
Forrás: youtube.com

A homoszexuális életformát folytatók állam általi diszkriminációjának legsúlyosabb formája az azonos neműek közti szexuális kapcsolatok büntetőjogi üldözése. Ugyan az európai és amerikai államok közül ma már egyben sem büntetik az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot, Afrika és Ázsia számos államában, különösen az iszlám államokban, a mai napig börtönbüntetés, testi fenyítés vagy akár halálbüntetés is járhat a homoszexuális viselkedésért. Azokban az országokban, ahol dekriminalizálták az azonos neműek közti szexuális kapcsolatokat, további diszkrimináció lehet, hogy a törvények eltérő életkort határoznak meg az azonos és a különböző neműek közt szexuális kapcsolat esetében alkalmazandó beleegyezési korhatárnak.

Két férfi esküvője és lagzija.
Forrás: youtube.com

A jelenleg is széles körben elterjedt diszkriminatív törvények elsősorban a házasság és a gyermekvállalás kapcsán hozzák hátrányos helyzetbe a melegeket és leszbikusokat. A különneműektől eltérően az azonos nemű párok a világ legtöbb államában nem házasodhatnak meg, tényleges együttélésüket az állam nem ismeri el párkapcsolatként. Mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt, nem lehetnek közösen egy gyermek törvény szerinti szülei, nem, vagy csak korlátozottan fogadhatnak örökbe gyereket.

Emellett számos ország tiltja vagy akadályozza a melegek és leszbikusok érdekvédelmi szervezeteinek működését, köztéri politikai megmozdulásaikat nem engedélyezik. Néhány országban törvények mondják ki, hogy a homoszexuális életforma propagálása vagy ennek támogatása tilos. Forrás: wikipédia

Olvasóink írták

171 hozzászólás
 • 171. klaviaturawomen 2010. május 19. 08:53
  „Ne beszéljünk már melegekről kérem.Meleg lehet egy kakaó, vagy egy fürdővíz.Homokos lehet a tengerpart, vagy a játszótér.Ezek kérem kőkemény buzik, ha tetszik nekik a megszólítás, ha nem.”
 • 170. dodoko 2010. május 19. 07:42
  „A minap jutott tudomásomra, hogy van gyógymódja a meleg-betegségnek és egyben a HIV fertőzés megelőzésének:
  Kétponként esténként el kell fogyasztani szalonnával vagy zsíroskenyérrel 4-5 - évszaktól függően - savanyított vagy friss cseresznyepaprikát. Reggelente, éhgyomorra kb. 2 dl hidegvizet, majd 1/2 óra múlva 4 ek. azonos súlyarányban vett és összekevert vegyeskorpás és klf. magokat joghurttal vagy kefírrel keverve, valamilyen olajjal dúsítva. Ehelyett megteszi 1 ek. ricinus vagy bármilyen más olaj, ezt követően 2 dl langyos víz. Napközben sok-sok gyümölcs - bármilyen. Nagyon fontos a kétnaponkénti rendszeresség, fél éven át.

  Minden meleg előtt egyértelművé válik, mire is való a végbele és a végbélnyílása.”
 • 169. rigójancsi 2010. május 18. 22:56
  „"Homofób az, aki fél, idegenkedik a homoszexualitástól..."
  És akkor, tessék szíves megmondani..., hogy nevezik azt, aki fél, idegenkedik a heteroszexualitástól...?
  Én eddig azt hittem, hogy buzinak, de most már inkább heterofóbnak fogom hívni őket.”
 • 168. purgator 2010. május 18. 18:17
  „167. hozzászólás őrgróf 2010.05.18. 16:42
  "Lehet hogy javíthatatlanul álmodozó vagyok?"
  Szerintem csupán realista, a normalitást visszaállítani akaró, az amúgy is tönkretett, lökött világban, a következő korosztályok számára is több túlélési esélyre igényt tartó, egészséges gondolkodású ember.”
 • 167. őrgróf 2010. május 18. 16:42
  „Jelentem, meleg vagyok. Pontosan 36.6 fok a hőmérsékletem, ha lázas vagyok, még több is. Nem-meleg csak a halálom után leszek, ezért EZÚTON IS TILTAKOZOK A HOMOSZEXUÁLISOK "MELEG" elnevezése ellen, diszkriminatív, mert arra utal(hat) hogy mi, nem homokosok "hidegek" vagyunk, ami ugy-e rideget, szívtelent
  (is) jelent a magyar nyelvben. Sokkal jobb a "homokos" kifejezés, a homoszexuálisból kiindulva. Egyébként semmi bajom velük, vannak közöttük kimondottan jólelkűek, becsületesen dolgozók, ők azok, akik megértve a dolgokat nem vonulnak utcára, nem provokálják a (normális?) többséget, élik a maguk életét. Vannak köztük zsenik, ragyogó művész-emberek, akiket becsülök. Tőlem akár házasodhatnak is, csendben, családi-baráti körben, de ne fogadhassanak örökbe gyereket, mert a gyerekneveléshez család-modell kell(ene), ami pedig ugyebár egy férfi (apaszerep) és egy nő (anyaszerep).
  Remélem az új kormány ezt a dolgot is a helyére teszi. Mint ahogy az iskolákban is visszaállítanám a hittanórákat, ( kinek-kinek vallása szerint! ) vallás-erkölcsi nevelésben részesíteném a felnövő generációt, ne lopj, ne ölj, tiszteld apádat és anyádat, stb.
  Lehet hogy javíthatatlanul álmodozó vagyok?”
 • 166. papus3 2010. május 18. 08:09
  „Miért kell ezeket még ajnározni, reklámozni is ?”
 • 165. Jackhammer 2010. május 18. 06:56
  „"A homofóbia-ellenes napot 2005 óta ünneplik hazánkban" Az biztos, hogy én és a normálisabbak NEM!!! Nem elég, hogy torzult agyszerkezettel rendelkeznek még egyre jobban foglalkoznak velük...”
 • 164. jozko 2010. május 17. 21:25
  „157-KLAVIATÚRA-: Nem akarlak meggyőzni semmiről. Álmodban nem valószínű, hogy megváltoznak a "hajlamaid", legfeljebb egy reggel arra ébredsz, megtörtént, amire gondolni sem mertél-ha olyan "hálótárssal" feküdtél le. Ettől szerintem nem kell félned. Én elfojzott hajlamokról beszéltem, amik sokfélék: művészi hajlamok, vezetőii/cezaromán/beütések,pusztítás, önpusztítás, nemi identitás megváltozása, stb. Ebből Neked a "buziság" jött le, így spontán...Azért ne félj lefeküdni /de ne akárkivel/, én sokk vagy stresszhatást említettem-ami közben, úgy grátisz, az ember pl. visszavonhatatlanul megőszül...nem napi jelenség! 158-ALMA: Értékrendjeinket a kommentezők megismerték. Mindketten maradunk a magunkénál. Így kerek a világ...”
 • 163. TELSTAR 2010. május 17. 21:15
  „Buzihihihi...”
 • 162. boris013 2010. május 17. 21:00
  „Szerintem sikerült megint a délmagyarnak alulmúlnia önmagát : www.délszánalom.hu”
 • 161. purgator 2010. május 17. 20:19
  „Hát nem édes a kis meghitt more brigád amint frigynek ereszti két család legszebb kanjait a videon?
  Isten tartaná meg az új szokásukat!”
 • 160. purgator 2010. május 17. 20:16
  „150. hozzászólás sörpocak 2010.05.17. 18:56
  "Az ókori rómában és máshol is divat volt, mindennapos dolog."
  Rá is ment a birodalom - na ez lesz a veszte a nagy búdös globalista álomnak is, a szabadosság előretörése.”
 • 159. johnshoe 2010. május 17. 20:03
  „hánnyinger
  Miért nincs homofób világnap?”
 • 158. Ahmadinejad 2010. május 17. 19:40
  „jozko! Az embernek kell lenni egy úgynevezett értékrendjének, amibe sok minden belefér, de sok minden nem, nem ragozom ezt senkinek!”
 • 157. klaviaturawomen 2010. május 17. 19:39
  „Jozko, arról te sem tudsz meggyőzni, hogy egy reggel arra ébredek, hogy buzi lettem.
  kizárt, bármi is lakozik a stresszes lelkemben:D”
 • 156. Zeppelin 2010. május 17. 19:24
  „Nem vagyok homofób, de ezektől az illusztrációktól hányok. Mindenkinek szíve joga, hogy azzal szexeljen, éljen akivel akar, de mi a fenének kell ezzel kérkedni. Semmi bajom a buzikkal, de csak addig, amíg nem kezdenek felvonulni, gusztustalankodni százezrek előtt. Maradjon a dolog a hálószobák fala mögött és nem lesz semmi baj.”
 • 155. bespin 2010. május 17. 19:18
  „http://vimeo.com/11673844

  Egy kis elsősegély tanfolyam, kapcsolódik a témához!”
 • 154. jozko 2010. május 17. 19:15
  „120--Alma...: Korrekt vagy..és önfeláldozó:saját szavaiddal vállaltad, hogy az életedet is feláldoznád szeretett Vezéredért /miközben a gyerekedet vagy az unokádat szemrebbenés nélkül kitagadnád egy, csakis a felmenőitől örökölhető genetikai probléma miatt. Én ezt fanatizmusnak nevezném, atörténelemből-régről és manapság - is-ismerős ez a szituáció! KEDVES KOMMENTEZŐK! Rendszeresen találkozom emberi problémákkal /sokezerrel/- és el sem tudjátok képzelni, milyen sokelfojtott hajlam lakozik az amúgy "normális" emberekben, ami egy rendkívüli stresszhatásra, traumára reakcióként aktivizálódik! Nem tudhatjátok, mire ébredtek, vigyázzatok az elhamarkodott ítéletekkel...Tudom, ALMA.....Te készen álssz az önlikvidálásra is...”
 • 153. SSO 2010. május 17. 19:09
  „a magyar társadalom rombolására tett intézkedéseknek úgy látszik nincs határa...
  Délmadár meg asszisztál is hozzá...
  gratulálok...
  <moderálva>”
 • 152. klaviaturawomen 2010. május 17. 19:06
  „Nem baj, majd a természet rendet rak köztetek :D”
171 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznál több vasárnapi riasztás Baranyában

Több mint százszor vonult ki vasárnap a Baranya megyei katasztrófavédelem; továbbra is… Tovább olvasom