Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Világszám!

rendező: Koltai Róbert
író: Horváth Péter
forgatókönyvíró: Koltai Róbert, Horváth Péter
zeneszerző: Dés László
operatőr: Márton Balázs
dramaturg: Dés László
jelmeztervező: Szakács Györgyi
producer: P. Koltai Gábor
látványtervező: Horgas Péter
gyártásvezető: Óvári Lajos
vágó: Miklós Mari

szereplő(k):
Koltai Róbert (Naftalin)
Gáspár Sándor (Dodó)
Tóth Orsolya (Pipitér)
Bodrogi Gyula (Slomó)
Györgyi Anna (műlovarnő)
Jirí Menzel (direktor)
Mucsi Zoltán (cigány)
Bács Ferenc (karnagy)
Ullmann Mónika (Iluska)
Nyári Zoltán (János vitéz)
Tordy Géza (Bagó)
Pelsőczy Réka (boszorkány)
Scherer Péter (Szederkény)
Trill Zsolt (Sándor, a segédszínész)
Kulka János (Csárli)
Bezerédi Zoltán (műsorközlő)
Dés László (zongorista)

A film sztorija

Slomónak, a vándorcirkusz bohócának ikrei születnek a kilencszáztizes évek elején. Dodó és Naftalin, apjuk mesterségét követve gyakran lépnek fel együtt bohócként, artistaként, illúzionistaként. Az ötvenes évek elején, a Nagycirkusz ünnepi előadásán balul sül el egy merész tréfájuk. Bár a történtekért Naftalin felelős, mégis Dodó kerül börtönbe, s hosszú évekre elszakadnak egymástól.

1956 október huszonharmadikán Naftalin, aki egy vidéki színház kellékese, akaratlanul kerül a forradalmi események középpontjába. Elindul a fővárosba, hogy kiszabadítsa bátyját. Útközben találkozik egy lánnyal, Pipitérrel, aki szintén Pestre igyekszik. Együtt folytatják az utat, s kalandjaik során különös kapcsolat szövődik közöttük. Számtalan viszontagság után Naftalin célhoz ér, kiszabadítja bátyját, és lehetőségük nyílik arra, hogy elhagyják az országot. A testvérpár válaszút elé kerül: vágjanak neki együtt az ismeretlennek vagy maradjanak Magyarországon, ahol éppúgy bizonytalan további sorsuk és boldogulásuk; esetleg döntsenek máshogy, és ismét szakadjanak el egymástól?

A humorral dúsított, lírai történet az ikerpár sorsán keresztül mindenkori alternatíváinkat tükrözi: rabok legyünk vagy szabadok? Maradjunk-e hűek apáink eszméihez, vagy hagyjuk megtörténni életünket anélkül, hogy annak alakulásába tevékenyen beleszólnánk? www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Mo

"Az édes-bús lezárás azonban már nem sikerült ilyen játszi
könnyedséggel: több helyen várnánk, hogy a végefőcím megjelenjen, de minduntalan egy újabb lépés következik a történetben, kissé elnyújtva ezzel a befejezést. Mintha az alkotógárdának nehezére esett volna abbahagyni a filmet, mely minden bizonnyal oly sok örömet szerzett számukra, mint remélhetőleg nekünk, nézőknek fog.

A színészi teljesítmények árnyaltsága, a humor, az érzékenység és a dráma egyedi keveréke ízesíti meg igazán Koltai Róbert alkotását, melynek legszimpatikusabb vonása, hogy minden egyes mozzanatán érződik a készítők lelkesedése és odaadó szeretete. Ez pedig bizony nem kis dolog, és ha a címével ellentétben a produkció nem is világszám, de mindenképpen rettenetesen élvezetes alkotás."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dob a szurkolóknak

Kosárlabda

Szijjártó Péter, a Rába Quelle Veritas Foton elnöke elmondta: a… Tovább olvasom