Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Vírusos bőrbetegségek: a szemölcsök

Még a herpesznél is gyakrabban találkozhatunk a különböző vírusos szemölcsökkel.

Kórokozójuk a humán papillomavírus (HPV), amely egy kifejezetten hámkedvelő víruscsoport. Különböző biokémiai módszerekkel több mint 70 típusát különböztetik meg, amelyek egymástól nagyon különböző kórképeket okozhatnak.

A kialakult tünet nemcsak a vírus típusától függ, hanem a fertőzés helyétől is. A HPV-fertőzés nagyon gyakori. A fertőzés rendszerint kontakt úton, emberről emberre terjed, de tárgyak (fürdőszobaszőnyeg, uszodapadozat, közös papucs) is fontos szerepet játszhatnak a fertőzés átvitelében. Jelentősége révén fontos megemlíteni a szexuális úton történő fertőződés lehetőségét.

Hogyan kezeljük a szemölcsöket?

Sokfajta módszer ismert, de olyan, ami mindig és mindenkinél hatásos „csodaszer" volna, sajnos nincs.

Kémiai úton
Alkalmazhatunk kémiai szereket (pl. szalicilt, ezt tartalmazza a patikákban beszerezhető tapasz is), vagy előkezelés után kikaparhatjuk.

Fagyasztás vagy égetés?
Hatékonyabb és gyorsabb módszer a fagyasztásos eljárás, ilyenkor folyékony nitrogénnel (–196 Celsius-fok) másodfokú fagyást igyekszünk előidézni és a keletkezett hólyag rendszerint leemeli a szemölcsös hámburjánzást is.

Általános szabály, hogy lehetőleg hegesedést – különösen arcon, talpon – ne idézzünk elő, hiszen ez maradandó károsodást okozhat, ezért újabban a szemölcsök kiégetését már nem alkalmazzuk. Hasonló veszélye lehet a lézeres eltávolításnak is. Fontos, hogy bármely módszer kapcsán a szemölcsök visszaújulhatnak, illetve bármely szemölcs az esetek körülbelül 50 százalékában(!) magától is képes elmúlni. Talán kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy minden szemölcs akkor múlik el, amikor a gazdája azt akarja. Ez a magyarázata annak is, hogy gyermekeknél akár a pszichoterápia is hatásos módszer lehet. A nemi szerveken jelentkező szemölcsök helyi alfa-interferon kezelésre jól reagálnak.

Közönséges szemölcs

A fertőzést követő (tünetmentes) lappangási idő változó, akár 1–8 hónap is lehet. A közönséges szemölcs (1, 2, 4, 7 HPV-szubtípus) félgömbszerűen előemelkedő, karfiolszerűen vagy bolyhosan szemölcsös felszínű növedék. A kézháton, ujjakon, ritkábban más bőrterületen kialakuló szemölcsök gyakoriak főleg gyermek- és fiatal felnőttkorban. Nem fájdalmasak, kivéve, ha a körömlemez alatt helyezkednek el vagy ha megsérülnek és befertőződnek. A talpakon képződő szemölcsök járáskor nagyon fájdalmasak, mivel a talpakra nehezedő testsúly miatt a szemölcs kifelé nőni nem tud, a mélybe terjedő szemölcs pedig számos idegvégződést nyomhat. A talpi szemölcsök terjedését az izzadás és a zárt környezet elősegíti, nem ritka, hogy az egymás mellett sűrűn elhelyezkedő szemölcsök egyetlen nagy plakká, úgynevezett mozaikszemölccsé olvadnak össze.

Laposszemölcs

Más altípusú HPV-vírus (3-as) okozza a fiatalkori laposszemölcsöket. Ezek többnyire az arcon vagy a kézháton kialakuló, lapos, apró bőrszínű növedékek, amelyek meglehetősen makacsak, ellenállóak lehetnek a kezeléssel szemben.

Nemi szervek bőrén

A HPV 6, 11, 16, 18 altípusai felelősek a nemi szervek bőrén, illetve nyálkahártyáin megjelenő szemölcsökért. E szemölcsök orvosi neve condyloma acuminatum, magyarul hegyesfüggöly vagy népiesen kakastaréj. Európában ez a leggyakoribb STD- (szexuális úton átvihető) betegség. A nemi régió bőrén és nyálkahártyáján a közönséges szemölcshöz hasonló növedékek képződnek.

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus. Régebben csaknem kizárólag gyermekeken láthattuk, akár nagy bőrterületekre is szóródva, újabban pedig fiatal férfiaknál sem ritkák az alhasi régióban és a nemi szerven ezek az 1–3 mm átmérőjű, gyöngyházfényű, félgömbszerű kis növedékek.

Az immunitás vizsgálata

A felnőttkori, tömegesen jelentkező szemölcsök hátterében a sejtes immunitás gyengeségét érdemes vizsgálni. Az uszodaszemölcs kezelése egyszerűbb, ezek a szemölcsök eltávolítás után sohasem újulnak vissza, persze újrafertőződni lehet. Minden szemölcs kezelésénél hasznos lehet az immunrendszer működését erősítő szerek (akár gyógyszer, akár homeopátiás szer, akár vitaminok, sejtvédő nyomelemek, immunerősítő gyógynövények, antioxidánsok) valamelyikének szedése.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés egy Alaszka melletti lakatlan szigeten

Hópihe finomságú, szürke hamu tart Anchorage felé abból a sorozatos vulkánkitörésből, amely… Tovább olvasom