Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Visszaadta a roma közösségi házat a szekszárdi cigány kisebbségi önkormány

A Rákóczi utcai épületben a feltételek nem voltak adottak közösségi programjaikhoz.
- Visszaadta a települési önkormányzatnak a szekszárdi roma közösségi ház épületét a város cigány kisebbségi önkormányzata - közölte a kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-vel. Sárközi János József elmondta: azért adták vissza az ingatlant a város vagyonkezelő cégének, mert önkormányzatuknak nem volt pénze a felújításra és a fenntartásra. Mint mondta, a Rákóczi utcai épületben a feltételek nem voltak adottak közösségi programjaikhoz, nem volt fűtés, bútorzat, és a burkolatok is hiányoztak. A kisebbségi önkormányzat ismeretterjesztő előadásokat, hagyományápoló zene- és táncoktatást, számítógépes oktatást tervezett a közösségi házban. A 300 négyzetméteres épületet 2005-ben kapta a szekszárdi önkormányzattól a helyi cigány autonómia. Sárközi János József szerint "siralmas állapotban" került hozzájuk a ház, ahol korábban "köztudottan olyan roma családok laktak, amelyek nem tudtak vigyázni az építményre".

A felújításra összesen 1,8 millió forintot fordítottak, és többen végeztek társadalmi munkát az épületen, de szavai szerint ez kevésnek bizonyult. "Azt az ígéretet kaptuk a város vezetésétől, hogy ha lesz megfelelő ingatlan, nem zárkóznak el attól, hogy méltó helyet kapjunk" - fűzte hozzá. A kisebbségi testület elnöke azt is elmondta, hogy félmillió forintos támogatást kérnek erre az évre a szekszárdi közgyűléstől, mert az októberben alakult kisebbségi önkormányzatok ez évi támogatása, 94 ezer forint nem elég a programjaikra és a működésre. Utóbbiak között a kisebbségi önkormányzati iroda fenntartását, valamint az irodavezető béréhez való hozzájárulást említette. Sárközi János József közlése szerint a szekszárdi cigány kisebbségi önkormányzat tagjai nem kapnak tiszteletdíjat, az elnök telefonköltségét az önkormányzat fizeti.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2010. november 24. 11:07
  „"...nem volt fűtés, bútorzat, és a burkolatok is hiányoztak..."

  Jobban kellett volna vigyázniuk!
  Megtanulhatták volna, ha csak egy pillanatra félrenéznek, a rászistákok azonnal szétlopják , szétverik, sőt akár a nagydolgukat végezni is a tárgyalóba járnak!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. november 24. 10:12
  „Ja, feltüzelték a parkettát, kitépték a vezetékeket a falból, eladták a mosdókagylókat, most meg hápognak, hogy milyen siralmas állapotban van. Ahogyan az cigányéknál szokás. És még nekik áll feljebb.”
 • 2. deszkás 2010. november 24. 09:29
  „Méltó hely? Mégis mire gondolt? Kedves Sárközi úr a pénzeket annál (is) a 60 vádlottnál keresse akiket a Szegedi táblabiróság elitélt. Az indoklásban azért enyhén mert rég történt.”
 • 1. papsajt 2010. november 24. 07:38
  „"azért adták vissza az ingatlant a város vagyonkezelő cégének, mert önkormányzatuknak nem volt pénze a felújításra és a fenntartásra."- hova lett a támogatás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennégett egy férfi egy családi házban a fővárosban

Krízislakást ajánlott fel Németh Szilárd, Csepel polgármestere a kerületben történt két tűzeset után… Tovább olvasom