Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Visszaesett Magyarország a versenyképességi rangsorban

Magyarország a friss adatok szerint a középmezőnyben van versenyképesség szempontjából: a 134-es rangsor 62. helyén áll, tavalyhoz képest 15 helyet rontott.
Magyarország - 15 helyet rontva - a 62. helyre esett vissza a versenyképességi rangsorban a Világgazdasági Fórum friss adatai szerint. 134 ország mutatóit vetették össze. Az éllovasok nem változtak: továbbra is az Egyesült Államok, Svájc, az észak-európai államok a legversenyképesebbek, majd néhány délkelet-ázsiai és nyugat-európai ország következik az élbolyban - írja szerdai közleményében a Kopint-Tárki, amely a Világgazdasági Fórum itthoni partnerintézete.

Magyarország a friss adatok szerint a középmezőnyben van versenyképesség szempontjából: a 134-es rangsor 62. helyén áll, tavalyhoz képest 15 helyet rontott. Ennek több oka van: egyebek mellett a közbizalom hiánya, a politikai döntéshozók rossz megítélése, illetve a korrupció kiterjedtsége. Az adózási szabályok, a közszolgáltatások minőségének, illetve az oktatásnak a rossz megítélése is közrejátszik a visszaesésben. Az Európai Unió tagállamai közül csupán Görögországot, Romániát és Bulgáriát előzi meg Magyarország - derül ki a kutatásból.

Az élboly évek óta nem változott: az Egyesült Államok, Svájc, az észak-európai államok, majd néhány délkelet-ázsiai és nyugat-európai ország alkotja azt. Tavalyhoz képest jelentősebb változások inkább a ranglétra 25. helyétől lefelé figyelhetőek meg. Előretörtek egyrészt a nagyobb felzárkózó gazdaságok: Kína, Oroszország, Brazília, másrészt az Öböl-menti arab országok.

A lista középső harmadában található országok közül jelentősen javította versenyképességét több délkelet-európai állam: Románia, Bulgária, Szerbia, Macedónia, de különösen a 82. helyről a hatvanötödikre előretörő Montenegró, illetve a fekete-afrikai ország, Botswana.

A leggyengébb versenyképességű gazdaságok továbbra is a világ legszegényebb országai: néhány latin-amerikai, közép-ázsiai ország, valamint a Szaharától délre fekvő afrikai országok döntő többsége zárja a versenyképességi ranglétrát.

Olvasóink írták

  • 1. madártej 2008. október 09. 08:24
    „Ugrál a pannon puma! De minek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlenek életükkel a magyar fiatalok

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyar fiatalok túlnyomó többsége nem tartja túl jónak az egészségi állapotát, és az életükkel sem elégedettek. Tovább olvasom