Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Visszahívják a holding igazgatóságát

Folytatás az 1. oldalról.

Az önkormányzat legnagyobb, a város vagyongazdálkodási és városüzemeltetési feladatát ellátó cégének szervezeti átalakítását az önkormányzat holnapi közgyqlése tárgyalja. A tervezett változtatással az ellenzék nem ért egyet. Szerintük a város egész vagyonáért felelős holding tevékenységét nem lehet többpárti konszenzus nélkül, kézi vezérléssel végezni.
– A városi vagyonkezelő holding létrehozásáért együtt tevékenykedtem a fideszes Havas Andrással és a Szövetség Sopronért képviselőjével, dr. Szekeres Csabával – fejtette ki Hegyi Ferenc (MSZP), a Sopron Holding igazgatótanácsának tagja. – Akkor Havas András részéről megfogalmazódott az igény: a holding mqködése olyan horderejq kérdés, hogy indokolt az irányításban nagyjából egyenlő arányt biztosítani a város jelenlegi vezetésének és az ellenzéknek. Ehhez képest nagyon furcsállom, hogy most, majdnem fél évvel a választások után még csak az egyensúlyt sem sikerült megteremteni, hiszen a jelenlegi felállás szerint az öttagú testületben egyedül képviselem az ellenzéket. Amennyiben a közgyqlés jóváhagyja a tervezetet, s tényleg megszqnik az igazgatótanács, félő, hogy a holding döntéshozatali szintjén mindenféle ellenzéki kontroll nélkül születhetnek meg a város egészét érintő határozatok, szabályozások. Csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, miért zárják el előlünk a betekintés lehetőségét. Ha a városvezetés azt mondja, hogy az olcsóbb mqködtetést készítették elő ezzel a döntéssel, azt válaszolom: lehetett volna olyan szabályozást is alkotni, hogy az igazgatótanács tagjai nem részesülnek díjazásban. Társaim nevében állíthatom, készek lennénk honorárium nélkül is ellátni igazgatótanácsi feladatainkat. De a városvezetés részéről szóba sem került ilyen lehetőség...
– A közgyqlés mint a Sopron Holding Zrt. kizárólagos tulajdonosa azért kívánja megváltoztatni a Sopron Holding Zrt. alapító okiratát, hogy egyszerqsítse, ezzel együtt hatékonyabbá tegye a döntéshozatali munkát. Jóllehet az igazgatóság – mint ügyvezető testület, illetve döntéshozatali szint – megszüntetésével évente közel hatmillió forinttal csökkennek a mqködési költségek, ám a tervezett átalakulásnak ez csak részben volt a motivációja – mondta Simon István soproni alpolgármester. – Az ügyvezetés egy személyre, dr. Komornoki László vezérigazgatóra hárul a jövőben. Az igazgatóság visszahívásával a holding mqködésének kontrollja gyakorlatilag nem sérül, hiszen a felügyelőbizottság továbbra is ellátja feladatát. Ez utóbbi, hattagú testületben a Fidesz, az SZDSZ, a Szövetség Sopronért Egyesület, továbbá a munkavállalói oldal is képviselteti magát. Ezen túlmenően könyvvizsgáló ellenőrzi a cég mqködését. Mindez azt bizonyítja, hogy a tervezett átalakításokat követően a közérdek semmilyen tekintetben nem szenved hátrányt. A kizárólagos tulajdonos, a soproni közgyqlés éves üzleti tervben határozza meg a holdinggal kapcsolatos elvárásokat, amelyek megvalósulásáért a jövőben nem az ötfős igazgatóság, hanem a vezérigazgató felel.

Harmadik személyi

változás a ciklusban


A Sopron Holding Zrt. élén ebben az önkormányzati ciklusban már három személyi változás történt. Beck György elnök-vezérigazgatói posztjának szétválasztását követően az igazgatóság elnöke Fullér István lett, aki négy hét után egészségügyi okokra hivatkozva mondott le posztjáról. Őt dr. Czike Albert követte az elnöki székben, akit három hónapja neveztek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.26.

Tovább olvasom