Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Visszaigényelhető a regisztrációs adó

A használt autók után fizetett regisztrációs adó február 15-e óta részlegesen visszaigényelhető a vámhivataloktól. A 180 napos határidőt várhatóan kihasználják az ügyfelek: eddig csupán 81 kérelem érkezett a szegedi fővámhivatalhoz.
A február 15-én hatályba lépett törvény alapján a 2004. május elseje és 2005. december 31-e között – a használt gépjárművek után – megfizetett regisztrációs adó kérelemre részlegesen visszatéríthető. A részlegesség azt jelenti, hogy a megfizetett és a 2007. február 5-étől érvényes avultatási tábla alapján számított regisztrációs adó különbözete téríthető vissza. Az avultatási mutató igen összetett: függ az autó korától, állapotától, attól, hány kilométert futott.

Az autósoknak 180 napon belül postai úton vagy személyesen kell jelentkezniük annál a fővámhivatalnál, amely az adót kiszabta. Az eljárás illetékmentes. – A szegedi fővámhivatalnál közel 1400 kérelemre számítunk, azonban a mai napig mindössze 81-en éltek ezzel a lehetőséggel – tudtuk meg Némedi Varga Évától, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága sajtófelelősétől.
A visszaigénylésre azok jogosultak, akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették és az adót másra nem hárították át, illetve akik adóját külföldről behozott használt autójuk után a kereskedő fizette meg.

A kérelemben fel kell tüntetni a jogosult és a gépjármű adóigazgatási azonosításához szükséges adatokat, valamint a megfizetett adó összegét és csatolni kell az adó megfizetését dokumentáló adóigazolást vagy annak másolatát. Amennyiben a jogosult olyan gépjármű után kéri a regisztrációs adó részleges visszatérítését, amelynek adóját a kereskedő fizette meg, úgy csatolni kell az adó áthárítását és megfizetését igazoló bizonylatot. A regisztrációs adóval kapcsolatban további részletes tájékoztatást a http://vam.gov.hu honlapról, illetve a fővámhivataloktól kaphatnak az ügyfelek.

R. T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány az MSZP élén

Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé az MSZP szombaton Budapesten megtartott kongresszusa; a… Tovább olvasom