Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Visszarendelték a magyar nagyköveteket Kijevbe és Moszkvába

Visszarendelte a szabadságon lévő magyar nagyköveteket Kijevbe és Moszkvába a Külügyminisztérium, hogy diplomáciai szinten képviseljék a magyar érdekeket az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatos kérdésekben.
Erről Molnár Csaba energiaügyért felelős miniszter tájékoztatott hétfői sajtótájékoztatóján. Azt, hogy pontosan milyen feladatot kap a kijevi és a moszkvai magyar nagykövet, kedden hozza nyilvánosságra a Külügyminisztérium - tájékoztatott Szelestey Lajos szóvivő.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a helyzet állandóan változik, de minden helyzetre van forgatókönyv, Magyarország felkészült. A tárcavezető szerint egyelőre nincs krízishelyzet az Ukrajna felől érkező gázmennyiség csökkenése miatt, de minden eshetőségre felkészült Magyarország. Hétfőn 8 millió köbméterrel kevesebb gáz érkezett Ukrajna felől, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy kedden mire lehet számítani. Mint Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat folyamatosan kapcsolatban áll ukrán partnerével és várhatóan kedden délelőtt 9 és 10 óra között kapnak visszaigazolást az ukrán féltől a keddre szóló szállításról.

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy csak akkor kellene korlátozást bevezetni, ha a szerződés szerinti gázmennyiség jelentősen, azaz a harmadára vagy felére csökkenne, és ezzel egy időben nagy lenne a hideg. A korlátozásnál egyébként öt csoportot különböztetnek meg: először az ipari nagyfogyasztóknál rendelnék el a gázfelhasználás csökkentését, és csak legutoljára a lakosságnál és a kommunális szolgáltatóknál, például kórházaknál.

A Magyarországon keresztül 11 millió köbméter gáz megy Szerbiába és Boszniába. Ezt a mennyiséget megkapják az érintett országok, nincs korlátozás. A déli tranzitot csak abban az esetben kellene visszafogni, ha gázellátási vészhelyzet alakulna ki Magyarországon, de erről egyelőre nincs szó - mondta az energiaügyi tárca vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott autóval hajtottak a MOM Parkba

Lopott volt az az autó, amellyel hétfőn reggel belehajtottak és megpróbálták felgyújtani a budapesti… Tovább olvasom