Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Visszatér a Mézga család

Huszonöt év után folytatja a családi sorozatot a Ternovszky-Nepp páros.

Huszonöt év után folytatja a sorozatot a Macskafogót is jegyző Ternovszky-Nepp páros, akik egyelőre pénzt vagy legalább eladható reklámidőt szeretnének kicsikarni a kereskedelmi televíziókból.

Visszatér a képernyőre a csacsika család, újból kétségbeesetten vakarja majd a fejét Mézga Géza, Paula ismét Hufnágel Pisti után vágyakozik majd, Aladár pedig megint megmenti a családot egy-egy újabb zseniális ötletével. Magyarország egyik legnépszerűbb animációs sorozatát ráadásul az eredeti alkotók folytatják, a Macskafogót is jegyző Ternovszky Béla rendezi a rövid részeket, míg a történetet az 1968-ban bemutatott legelső epizódért is felelős Nepp József írta.

Mézgáék a technikával ismerkednek

Képek az új sorozatból!Az új részekben a család az internettel ismerkedik, minden bizonnyal ezért is kapta a sorozat a Mézga Család és az ámítógép munkacímet. Az animációs sorozat negyedik szériájának azonban pénzhiány miatt még csupán egyetlen része készült el, amiből mindössze annyi derül ki, hogy Aladár vonzódik a számítógépekhez, ezért mihelyt úgy adódik, rögvest vásárol is egyet.
A sorozatot a Studio Exist Kft. készíti, amely kilencmillió forintot nyert az Országos Mozgókép Közalapítványtól az első, akkor még ötpercesnek tervezett rész legyártásához.

"Túl jók lettek a dialógusok, így az első epizód kilenc perc hosszú lett, ami ugyan még mindig rövid a korábbi huszonnégy perces részekhez képest, de ennél hosszabb epizódokat ennyi pénzből képtelenség leforgatni" - mondta Morvay Gábor, a filmet jegyző stúdió ügyvezetője, aki reménykedik abban, hogy a tematika felkelti a számítástechnikai cégek érdeklődését, és találnak néhány jól fizető szponzort a további tizenkét rész legyártásához.

Az elkészült rész hagyományos technikával készült, így percenként majdnem kétmillió forintba került. Éppen ezért a stábnak a folytatáshoz befektetőkre vagy szponzorokra lenne szüksége, de információink szerint a kereskedelmi csatornák nem akarnak beszállni a Mézga család kalandjainak legyártásába.

"Több csatornával tárgyaltunk, mindegyik látott fantáziát a népszerű sorozat folytatásában, de senki sem akart pénzt adni a forgatáshoz" - mondta Morvay, aki az elkészült próbarésszel újból megkeresi majd az adókat, de ezúttal nem pénzért, hanem reklámidőért adná el a sorozat két éves vetítési jogait.

"Ha a kisfilmek előtt és után sugárzott egyperces reklámblokkokat megkapnám, már fedezni tudnám a sorozat költségeit" - tette hozzá Morvay Gábor, aki már több évtizede dolgozik a Ternovszky-Nepp párossal, például ő volt a Macskafogó gyártásvezetője is.

Negyedszázados családi dráma

A Mézga család a hatvanas évek közepén született, az első négy részt 1968-ban mutatták be. A Magyar Televízió szerkesztősége rendelte meg a sorozatot, de végül csak a gyártás költségének a kétharmadát kívánták biztosítani. Így a munkálatok félbeszakadtak, csak négy 24 perces rész készült el. A rajzfilm.hu-n található információk szerint az 1968-as Annecy fesztiválon Macskássy György összeismerkedett George de la Grandier francia producerrel, aki pótolta a sorozathoz hiányzó összeget, és ígéretet tett a franciaországi forgalmazására, így végül 1969-ben elkészülhetett a Mézga Család - Üzenet a jövőből címet viselő első széria.

A második sorozatban Aladár lett a főszereplő, aki szódásszifonnal felfújható űrrakétájával bejárja az univerzumot. Ezt követte 1978-ban a Vakáción a Mézga család című sorozat, amelynek összefüggő epizódjaiban Paula és családja ered öt kontinensen át az addig is sokat emlegetett Hufnágel Pista nyomába.
Ezután huszonöt éves szünet következett, ami alatt a sorozat meghódította a világot, nagy sikerrel vetítették többek közt Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Csehországban.

A Mézga család utoljára 2004 telén tűnt fel a Magyar Televízió műsorán, akkor este fél héttől a kereskedelmi csatornák hírműsoraival konkurálva ért el nap mint nap fél millió körüli nézettséget.

Örökölhető szinkronhang

A Ternovszky-Nepp páros most negyedszázados szünet után folytatja a sorozatot, ráadásul a régi stábból több tag, például a zeneszerző Deák Tamás is velük dolgozik az új sorozaton. A régi szinkronhangok közül egyedül a Mézga Gézát alakító Harkányi Endre maradt a sorozatban, a többi szereplőnek új színészek kölcsönzik a hangjuk. Paula Tóth Judit, Kriszta Haumann Petra, Aladár Baradlay Viktor, míg a kutya Reviczky Gábor hangján szólal majd meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorina: Játékország

Légy önmagad és élj a mának! Talán ez lehetne mottója a 21 éves, Megasztár-döntős Galambos Dorinának. A lemezanyag egy év alatt készült el, és ez az egy év rendkívül fontos volt életében, hiszen rengeteget tanult a munka közben. A munka gyümölcse pedig a bemutatkozó album, a "Játékország", melynek első kislemeze "Instant nő" címmel már megjelent. Tovább olvasom