Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Visszatért a magyarok hitelfelvételi kedve

Visszatért 2007 második felében a magyarok hitelfelvételi kedve, ami a gazdasági megszorító intézkedések hatására korábban csökkent.
Az áruhitelek helyett azonban már inkább a szabad felhasználású - jellemzően devizaalapú - jelzáloghiteleket kedvelik - derül ki a GfK Hungária felméréséből.

A GfK Hungária a 15-69 éves lakosság pénzügyeit vizsgáló kutatássorozata alapján a hitelfelvételi kedv nem változott számottevően 2007-ben. Egy év alatt kevesebb, mint 1 százalékkal változott azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen hitellel. A 2006 őszi első gazdasági stabilizációs csomag hatásait is figyelembe véve azonban a változás jelentősebb. A 2006-os időszakban visszaesett hitelfelvételi kedv ugyanis 2007 második felére pörgött fel újra.

A felmérés szerint a fizetőképességi problémák áthidalására szolgáló folyószámla-hitelkerettel minden tizedik banki ügyfél rendelkezik. Kis mértékben változott a lakás- és gépjárműhitellel rendelkezők köre. Az áruvásárlási kölcsönök helyett azonban a hitelfelvevők egyre inkább a kedvezőbb kamatozású, szabad felhasználású - főleg devizában folyósított - jelzáloghiteleket részesítik előnyben.

A 30-49 éves korosztály használja a legnagyobb arányban a hitel szolgáltatásokat. A hitelkártyák a budapestiek körében a legnépszerűbbek, a lakáshiteleket jellemzően a közepes és kisebb településeken veszik igénybe. A magasabb jövedelműek szívesebben vásárolnak hitelkártyával és a bankokhoz is inkább a folyószámlájukhoz kapcsolódó hitelekért fordulnak. A kevésbé tehetősek inkább készpénzben folyósított személyi kölcsönért vagy gyorskölcsönért folyamodnak.

Olvasóink írták

  • 3. Cseter János 2008. április 10. 10:02
    „Kimentek az orosz tankok, bejöttek a nyugati bankok! Ennek a népnek teljesen mindegy kik fosszák ki! Ha nem merőszakkal akkor, a kormányok kényszeritik le gatyásításra e népet! Ez a hozzá értés magas foka arra,ahhoz, hogy ezt az országot tönkre tegyék a védtelen lakósaival együtt!”
  • 2. maci52 2008. április 09. 22:01
    „Zsírosodnak a bankárok,Csányinak tömik a zsebét.Ezeknek lehet uzsorakamatot használni??”
  • 1. matriné 2008. április 09. 22:00
    „Nem is csoda hisz ez a rendszer kifossza a dolgozókat ép úgy mind a nyugdíjasokat és kénytelenek kölcsönöket felvenni, ahhoz, hogy emberi életet tudjanak élni! Már aki kap kölcsönt egyátalán! Ez a banánköztársaság ismérve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyilagos megbeszélést folytatott Sólyom és Gyurcsány

Nyitott, tárgyilagos megbeszélést folytatott egymással Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc… Tovább olvasom