Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Visszavonta a pénztártörvényt az Országgyűlés

346 igen és 19 nem szavazattal hétfőn este visszavonta az Országgyűlés a február elején másodszorra elfogadott pénztártörvényt. A Fidesz - csakúgy, mint a törvény elfogadásakor - név szerinti szavazást kért, így a képviselők egyenként felállva szavaztak a pénztártörvény visszavonásáról.
A szavazáson csak a szabad demokrata képviselők szavaztak nemmel - közülük csak Gegesy Ferenc nem volt jelen - míg az MSZP frakció tagjai közül kilencen - köztük Kökény Mihály - nem voltak jelen a szavazás alatt - de közülük hárman kórházban vannak. Összesen 21 képviselő maradt távol a szavazástól.

Az országgyűlési többség a döntéssel hétfő este lényegében hatályon kívül helyezte a törvényt, ami alapján 22 egészségbiztosítási pénztárt hoztak létre az országban, amelyekben 51 százalékkal az állam a többségi tulajdonos, és 49 százalékban magáncégek. Az új egészségbiztosítási rendszer érdemben a jövő évben kezdte volna meg működését. A pénztártörvény valamivel több mint három hónapig volt hatályban.

A törvény egyes részletei érvényben maradnak, így például a várólistákról szóló bekezdés és az Egészségbiztosítási Felügyeletet érintő bizonyos rendelkezések, és az a rész is, amely az egészségügyi adatok kezelését szabályozza.

Az új törvényi szabályozást június 30-ig teszi le a kormány asztalára Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tárcavezető ennek kapcsán korábban azt mondta, hogy a kormány kitart a területi egyenlőtlenségek felszámolása, a szektorsemleges finanszírozás erősítése és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) valódi biztosítóvá alakítása mellett.

A hétfőn visszavont egészségbiztosítási törvény alapján összesen 22 egészségbiztosítási pénztárt hoztak létre az országban. Ezekben 51 százalékkal az állam a többségi tulajdonos, és 49 százalékban magáncégek. Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt először december 17-én hagyta jóvá az Országgyűlés, az államfő viszont december 27-én közölte, hogy nem írja alá a jogszabályt, hanem megfontolásra visszaküldi a parlamentnek. Az Országgyűlés újratárgyalta, néhány ponton módosította a törvényt, majd február 11-én újra elfogadták.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2008. május 27. 18:59
  „Remélem népszavazás is lesz a kérdésről...”
 • 3. Rechtsradikal 2008. május 27. 16:29
  „Aki akkor nyugodt szívvel megszavazta,most meg megint igennel szavazott, szarházi,gerinctelen féreg!”
 • 2. nyuliné 2008. május 27. 00:53
  „nem hát pont hogy ez a jó jellem, a végtelen hűségesség a párthoz:D:D;)”
 • 1. á-kos 2008. május 26. 21:24
  „Milyen fegyelmezetten megszavazták.Most ugyanolyan fegyelmezetten leszavazták..Nincs valami baj itt a jellemmel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlament nem választotta meg a főbíra-jelöltet

170 igen, 191 nem szavazattal és nulla tartózkodással nem választotta meg az Országgyűlés hétfői… Tovább olvasom