Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Vita a kórházszerződésekről

Valamennyi kórház megkapta a helyi egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződéstervezetet – jelentette ki Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Mikola István, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere és több kórház szerint ez nem helytálló.
Horváth Ágnes hangsúlyozta: a szerződés, amelyet kedd estig kaptak meg a kórházak, még csak tervezet. A támogatási összeget az határozza majd meg, milyen struktúrát alakít ki egy adott intézmény az egyes szakellátásokon belül – tette hozzá.
Szerdán több kórház vezetője is jelezte, hogy még nem kapták meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a finanszírozási szerződés tervezetét. Erről számolt be például a debreceni Kenézy Gyula kórház főigazgatója. Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat fideszes elnöke pedig azt közölte, hogy a megye négy kórházának vezetői várhatóan aláírják intézményük finanszírozási szerződését, bár még egyikük sem kapott konkrét ajánlatot.
Horváth Ágnes kérdésre válaszolva reagált arra, hogy Mikola István, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere azt javasolta az Országgyqlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén, hogy a kormányzat tolja ki az egészségügyi átalakítások április 1-jei határidejét, mert a kórházak még mindig nem kapták meg a finanszírozási szerződéseket. Az egészségügyi államtitkár elmondta, egy-egy megyei egészségbiztosítási pénztárnak 5–6 kórházzal kell szerződést kötnie, tárgyalnia. Úgy véli, „ez nem egy rettenetesen nagy szám, amit ne lehetne ennyi idő alatt elintézni”. Mikola István javaslatát az egészségügyi bizottság délelőtti ülésén leszavazta. Az ellátási szerződést alá nem író kórházaknál megmarad a korábbi finanszírozási rend, ám ez azt jelenti, hogy kevesebb forrásból gazdálkodhatnak az intézmények. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrálnak a soproni hívek

A szombati, REAC elleni bajnokin demonstrációra készülnek a soproni szurkolók, így fejezve ki… Tovább olvasom