Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vita a tájházakról

Széplaki Tamás megyei önkormányzati képviselő nem lát garanciát a fertőszéplaki tájházak rendeltetésszerq mqködésére. Ezt azonban cáfolta Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke, kijelentve: a garancia maga a megyei önkormányzat.
A Kisalföld március 3-án megjelent írására (Tájházak új szerepkörben) reagált Széplaki Tamás, többek között azt kifogásolva, hogy nem lát „szakmai garanciát a tájházak jelenlegi rendeltetésszerq mqködtetésére. A fentiekből számomra az következik, hogy az egyetlen szakmai garancia Firtl úr szava, és személye.”
– Téved Széplaki Tamás – jelentette ki Firtl Mátyás. – Korábban mindkét intézménynek – a fertődi középiskolának – és a tájházaknak is – a megyei önkormányzat volt a fenntartója. Most annyi történt, hogy a világörökség részét képező iskola és az ugyancsak világörökségbe tartozó tájházak kezelői jogát az előbbi kapta meg. A fenntartó nem változott, továbbra is a megyei önkormányzat. A garancia tehát nem Firtl Mátyás, hanem a megye. Ami a tájházak néprajzi gyqjteményét illeti, megismétlem, bármilyen szakmai gond vagy kérés esetén a megyei múzeumok igazgatósága nyújt – továbbra is – segítséget, immár a Porpáczy-iskolának.
Széplaki Tamásnak megyei képviselőként egyébként, mint ahogyan a közgyqlésen elhangzottakat követően, úgy a jövőben is minden lehetősége megvolt és meglesz, hogy a tájházak mqködését illetően abba betekintést nyerjen, azt kövesse, és meggyőződjön arról, hogy azok, mint eddig is, jó kezekben vannak.
(A fertőszéplaki tájházakról szóló vitát a fenti vélemények megjelentetésével szerkesztőségünk lezártnak tekinti.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom