Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vitamin ABC állattartóknak

A vitaminokat állataink sem nélkülözhetik. Amíg tart a tél, és a természetes vitaminforrások többnyire csak üvegházi változatban kaphatók, számításba kell venni kedvenceink étrendjének összeállításakor, hogy milyen problémákat okozhat a a különféle vitaminok hiánya, esetleg túlzott bevitele.
A vitaminokat alapvetően két csoportba oszthatjuk: egyik részük vízben, másik részük zsírban oldódódik. Az előbbiek közé tartoznak a lefgfontosabbak közül a B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitaminok, az utóbbiak közé pedig az A-, D-, E- és K-vitaminok.

Megkülönböztetésükre azért van szükség, mert oldhatóságuktól függ, hogy a a szervezet képes-e raktározni őket. A feleslegben felvett B-vitaminok a szervezetből a vizelet révén távoznak (ezért lesz ilyenkor a vizelet erősen sötétsárga színű). Az A-vitamin viszont zsírban oldódik, a többlet a májban raktározódik. A kutyák, s kivált a macskák étrendjében a máj csemegeként jön szóba, a macskáknál még a függőség kialakulása sem ritka. A macska ilyenkor a májon kívül semmit nem hajlandó magához venni, és ha megvonjuk tőle kedvenc eledelét, képes éhezni, majd ennek következtében besárgulni.

A sok A-vitamin azonban a gerincoszlop összecsontosodását hozhatja létre. Ilyenkor a gerincoszlop nem úgy hajlik, mint a bambusz, hanem olyan merev lesz, mint a seprűnyél, ami nagy fájdalmakhoz, és kifejezett mozgászavarhoz vezet. Ezen az állapoton pedig már a legerősebb fájdalomcsillapítók sem tudnak teljes mértékben segíteni. A nyers máj fogyasztásának hátránya az is, hogy nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat, míg a főtt máj éppen ellenkező hatást, azaz szorulást válthat ki.

A D-vitamin befolyásolja a csontképződést. Elővitaminja a szervezetben megtalálható, és a napsugárzás hatására alakul át. Hiányát súlyos betegségek – fiatalkorban angolkór, felnőttkorban csontlágyulás – jelzik.

Az E-vitamin a szaporodásbiológiai folyamatokban, a K-vitamin pedig a véralvadási folyamatokban játszik fontos szerepet. Túlzott mértékű nyers hal etetése idegrendszeri tünetekhez vezet, mivel a nyers hal tiamináz nevű enzimet tartalmaz, amely elbontja a B-vitamint. A tojás sárgájában található meg a H-vitamin (biotin), amely a csillogó szőrzet kialakulásához kell. A tojás fehérjében viszont avidin nevű anyag van, amely megköti a biotint, és annak felszívódását így megakadályozza. A C-vitamin táplálékkal történő felvétele csak az ember, a tengerimalac, és a majom számára nélkülözhetetlen, a többi állatfaj egyedei szintetizálni tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom