Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Víz alatt a Tisza-parti üdülők

Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán, a Felső-Tiszán pedig már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség.
Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán: Tokajnál 29, Tiszalöknél 14, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél hét centiméterrel csökkent a víz szintje a tetőzés óta - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szombaton.

A Felső-Tiszán már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség, de ott is elsőfokúra mérsékelhették a készenlétet - közölte a nyíregyházi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese. A folyó felső, szabolcsi részén továbbra is gyors az apadás, és a vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve várhatóan vasárnap már mindenütt meg lehet szüntetni a készültséget - mondta Kató Sándor.

A Tisza középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak az elkövetkező napokban a védekezők. A vízszint emelkedésének napi mértéke elérheti a 35 centiméternyit is. A főfolyó vízállása szombat reggel Kisköre-alsónál már 25 centiméterrel meghaladta a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza tokaji tetőzése után Szolnoknál is nyolc métert jóval meghaladó maximális vízállást várnak karácsony előestéjére. Itt az áradó Tisza elöntötte a város határában álló házakat, üdülőket és telkeket. A tulajdonosok már csak csónakkal tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

A jászsági mellékfolyókra továbbra is apadás jellemző, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, míg a Hortobágy-Berettyón az áradás intenzitása lelassult. Tovább csökkent az árvíz elleni védekezés hosszúsága a Körösök mentén is, és csökkent a készültség a Berettyón is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a belvízvédelmi munkálatok folytatása mellett a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei már készülnek a keddtől várható enyhülésre, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét - tudta meg a szervezet nyíregyházi központjában az MTI. Kató Sándor tájékoztatása szerint a nyírségi belvíztározókat - ahogy fogalmazott – „előürítik", s a Rétközi-tóból is engednek vizet a Tiszába, hogy a keddtől jelentkező belvizeket fogadni tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az M0-s M1-es felé tartó oldalát

Baleset miatt lezárták az M0-snak az M1-es autópálya felé vezető oldalát a 24-es kilométernél,… Tovább olvasom