Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Vízirendőrök a haltolvajok ellen: eredményes akció a Tiszán

Négy hónap alatt 26 orvhalászt fogtak el a tiszai vízirendőrök, a halállomány és a természet védelmét szolgáló akciójukban. A munkára külön nyomozócsoportot állítottak fel 2007 novemberben. Az elmúlt hónapok eredményeiről pénteken számolt be a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szolnokon.
Az orvhalászok milliós nagyságrendű károkat okoznak a haltenyésztőknek és horgászegyesületeknek. Ezért határozták el a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon még novemberben, hogy az orvhalászok és orvhorgászok ellen külön nyomozó csoportot állítanak fel. Az akciókban az esetek nagy részében hivatásos halőrök is részt vettek.

A nyomozócsoport négy hónapos működése alatt összesen 11 alkalommal csapott le, és 26 ember ellen indítottak eljárást, lopás illetve állatkínzás miatt. Volt olyan eset, mikor az orvhorgász által okozott kár kisebb volt, mint a szabálysértési határérték - 20 ezer forint -, akkor engedély nélküli halászat miatt indult eljárás. Akik természetvédelmi területről lopták a halat, azoknak természetkárosítás miatt is felelniük kell.

A rendőrök összesen majdnem egy tonna halat foglaltak le, de találtak a tolvajoknál tilalmi időben kifogott folyami rákot és kagylót is. A lefoglalt zsákmány összértéke majdnem 700 ezer forint. A kár valójában ennek többszöröse, mert a megsebesített és ki nem fogott állatok olyan betegségeket kapnak, amelyekkel megfertőzik a halállományt. Az anyaállatok kifogásával pedig a halak elszaporodását akadályozzák az orvhalászok.

A rendőrök elkoboztak 3140 méternyi hálót, varsákat és haltartókat is, 8 csónakot és egy halak szállításra alkalmas terepjárót, valamint egyéb halászati eszközöket.

Kiderült, hogy az orvhalászok egy része szervezetten ténykedett. Egy szolnoki férfi például több hallopási akciót szervezett, mindegyiket más-más csapattal, főleg halgazdaságokat fosztottak ki, többször rajtakapták már. Legutóbb a Hortobágy Nemzeti Parkba szervezett orvhalászatot, a férfi két emberére közvetlenül egy tavacska lehalászása közben csaptak le, így a kifogott halak nagy része még életben volt, több mint 300 példányt állatmentés címén lefoglaltak, és visszaeresztették azokat a vízbe. A két férfit őrizetbe vették, az akció szervezője pedig előzetes letartóztatásba került. A lopás mellett állatkínzással is meggyanúsíthatják őket.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. március 07. 15:58
    „Hát még egy satnya keszeget sem tudnak fotón mellékelni? Szerintem egy meséhez fele szöveg is elég lett volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az óbudai közterület-felügyelők irodáját

Huszonkétmillió forintból újította fel Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a kerületi… Tovább olvasom