Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vizitdíj és kérdések

Mi fog történni a vizitdíj bevezetése után azokkal a betegekkel, akik beutaló nélkül érkeznek a szakrendelőkbe? Ebben a kérdésben még a vizitdíj bevezetése előtti utolsó napokban is némi ellentmondás volt.
Mi fog történni a vizitdíj bevezetése után azokkal a betegekkel, akik beutaló nélkül érkeznek a szakrendelőkbe? Ebben a kérdésben még a vizitdíj bevezetése előtti utolsó napokban is némi ellentmondás volt. Az egyik rendelet szerint ugyanis nekik dupla vizitdíjat kell majd fizetniük, míg egy másik jogszabály azt írta elő, hogy a társadalombiztosítás nem is fogja finanszírozni az ő ellátásukat. Mint azt az Egészségügyi Minisztérium jogászától megtudtuk, egy újabb kormányrendelettel sikerült tisztázni a kérdést.

Eszerint amennyiben a beteg beutaló nélkül veszi igénybe a járóbeteg szakellátást, abban az esetben 600 forint emelt összegű vizitdíjat kell fizetnie. Az új rendelet azt is tartalmazza ugyanakkor, hogy laborvizsgálatra és röntgenre, valamint CT-re akkor sem lehet beutaló nélkül menni, ha valaki dupla vizitdíjat fizet. Az Egészségügyi Minisztérium egyébként 220 millió forintért tájékoztató kampányt indított, hogy minden beteg tisztában legyen azzal: mikor, mennyit kell fizetni és kik mentesülnek a vizitdíj alól. Ennek részeként hamarosan 4 millió háztartásba jut el egy vizitdíjról szóló kiadvány.

Az új rendelet egyértelművé teszi azt is: ha valakinek a szükséges vizsgálatok miatt egy nap többször kell visszamennie a háziorvosához, elég csak egyszer fizetnie. Hasonló lesz a helyzet, ha egy betegnek több szakorvost kell felkeresnie ugyanabban a szakrendelőben. Amennyiben egy nap alatt sikerül elintézni az összes vizsgálatot, szintén csak egyszer kell vizitdíjat fizetnie.

A sürgős orvosi segítség február 15-e után is térítésmentes marad. Nem kell vizitdíjat fizetniük többek között a 18 éven aluliaknak, a cukorbetegeknek és a rákbetegeknek. Ingyenes marad a terhesek ellátása és minden kötelező szűrővizsgálat.

Ari Lajos, a vizitdíj miniszteri biztosa szerint fontos, hogy a nyugtákat nem szabad kidobni, ugyanis a kórházban a 20. nap után nem kell fizetni. Az alapellátásban a szakorvosi ellátásnál a huszadik eset fölött is fizetni kell, de ezt utána a jegyzőtől vissza lehet igényelni.

Az Egészségügyi Minisztérium egyébként 220 millió forintért tájékoztató kampányt indított, hogy minden beteg tisztában legyen azzal: mikor, mennyit kell fizetni, s kik mentesülnek a vizitdíj alól. Ennek részeként hamarosan 4 millió háztartásba jut el egy vizitdíjról szóló kiadvány.

A vizitdíj mellett egy másik változással is szembesülniük kell a betegeknek. Csütörtöktől a legnépszerűbbnek számító fájdalomcsillapítókat, így az Algopyrint, a Quarelint, a Demalgont és a Germicidet csak recept ellenében lehet megvásárolni a patikákban.

Közben a vizitdíj visszavonására szólította fel ismét a Fidesz szakpolitikusa a kormányt. Mikola István megismételte: pártja továbbra is elutasítja a vizitdíj minden formáját, a kórházi napidíjat és a sürgősségi ellátás díját is. Szerinte külön gondot jelent, ha valaki holnaptól nem a kijelölt beteg utat veszi igénybe, hanem más orvoshoz megy, akkor ugyanis az ellátás 30 százalékát, maximálisan 100 ezer forintot kell kifizetnie.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás az UEFA-kupában

Ma és csütörtökön 15 mérkőzést rendeznek az UEFA-kupában, amelyben a legjobb 16 közé jutás a… Tovább olvasom