Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vizsgálat indul az m1 esti Híradója ügyében

Nem zárható ki, hogy nemek közötti diszkrimináció történt, amikor az mtv kizárta a híradóból a nőket.

Ombudsmani vizsgálat indult, mert nem zárható ki, hogy nemek közötti diszkrimináció történt azáltal, hogy a Magyar Televízió esti Híradójában nem szerepelhetnek női hírolvasók - közölte Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.
 
Erre reagálva a Magyar Televízió az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: nem történt nemi diszkrimináció azzal, hogy szeptember 12-től nem minden korábbi műsorvezető szerepel a Híradó fél nyolckor kezdődő adásában. Az MTV ezért áll annak a vizsgálatnak az elébe, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese indított. Takács Albert közölte: "hivatalból vizsgálatot indítottam annak tisztázása érdekében, hogy az MTV Híradó-jának műsorvezetésében történt személyi változások megfelelnek-e a diszkriminációmentes bánásmód alkotmányos követelményének".

Az elmúlt napokban több információ látott napvilágot arról, hogy az MTV esti híradójában a női műsorvezetők szerepeltetése megszűnt. A hivatalos indoklás az volt, hogy a nézők számára a középkorú, érett férfiak hitelesek, akik önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére - emlékeztetett a helyettes ombudsman. Mint írja: nem zárható ki, hogy ezzel a nemek közötti diszkriminációt valósított meg a közszolgálati televízió, ami sérti a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmát.

Takács Albert rámutat arra, hogy az MTV-nek különösen fontos szerepet kell betöltenie az egyenlő bánásmód értékének terjesztésében és a diszkrimináció elleni fellépésben. Hangsúlyozza, hogy a közszolgálati televíziónak e feladat ellátásának szolgálatába kell állítania műsorait, személyzeti politikáját és minden más tevékenységét, amely a közvéleményre hatással lehet.

A nőket ért diszkriminációval is foglalkozó Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) vezetője, Demeter Judit, az MTI megkeresésére azt válaszolta: eddig egy műsorvezető sem kereste meg őket, de ha valaki panaszt tenne, a hivatal mindenképpen kivizsgálná, hogy mi történt a közszolgálati televíziónál.

A Magyar Televízió csütörtökön közleményben tudatta: a hírműsorokat irányító vezetők az őszi műsorstruktúra indulásakor arról határoztak, hogy szeptember 12-től több hírösszefoglalót sugároznak, a műsorvezetők beosztását pedig ehhez igazítják. Így már nemcsak a reggeli híradókban, továbbá a napközben és késő este jelentkező rövid hírösszefoglalókban, hanem az esti fél nyolcas kiadásban is egyszemélyes lett a műsorvezetés. A cél ezzel az volt - derül ki a közleményből -, hogy a jelentős újságírói és szerkesztői tapasztalattal is bíró műsorvezetők az eddiginél is jobban kapcsolódjanak be a műsorkészítés teljes folyamatába. Éppen ezért lett a Híradó esti fél nyolcas adásának két fő műsorvezetője a nemcsak újságíró-szerkesztőként, hanem több évtizedes és gyakorlott interjúkészítőként, tudósítóként is számon tartott Pálffy István és Nika Görgy.

Közben a híradókat vezető nők többet szerepelnek a képernyőn, mint korábban. Az őszi adásrend bevezetése előtt, szeptember 5-én, hétfőn például a női műsorvezetők hét adásban 52 és fél percet szerepeltek, addig egy héttel később, az új műsorstruktúrában már kilenc adásban pontosan egy órát - ismerteti a közlemény.

Kitér arra, hogy az ombudsman általános helyettese vizsgálatát "több híradás és kommentár" alapján rendelte el, mert a sajtóból úgy értesült, hogy "a hivatalos indoklás szerint a középkorú, érett férfiak hitelesek a nézők számára, és önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére". Ezzel szemben az a valós tény - tartalmazza az MTV tájékoztatója -, hogy soha senki nem mondott ilyet a több hírműsor bevezetéséről és a műsorvezetők munkabeosztásáról döntő televíziós szakmai vezetők közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Ászok-vereség

Teke Szuperliga, férfi

BKV Előre–S. Ászok 8:0 (3426–3164). Harmadik… Tovább olvasom