Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Vizsgálóbizottság a BKV-s szabálytalanságok miatt

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülés egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül úgy döntött, vizsgálóbizottságot alakítanak a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására.
Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője a BKV Zrt.-nél kitudódott, a közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására javasolta a bizottság felállítását.

Az előterjesztés szerint az eseti vizsgálóbizottságba a Fidesz és az MSZP 3-3, az SZDSZ 2, az MDF és a KDNP 1-1 tagot delegál, a testület elnökét a legnagyobb ellenzéki frakció, alelnökét az MSZP adja. A vizsgálóbizottságnak egy módosítás nyomán a megalakulásától számított 60 helyett 120 napon elül kell jelentését benyújtania.

Tarlós István közölte: a bizottság elnökének György Istvánt jelölik, tagnak pedig Papcsák Ferencet és Németh Szilárdot.

Steiner Pál szocialista frakcióvezető módosító indítványt nyújtott be a vizsgálóbizottság megalakításáról szóló határozati javaslathoz, ebben azt javasolta, hogy ne alelnök, hanem társelnök dolgozzon a bizottsági elnök mellett. Egyben közölte: magát jelöli a bizottság társelnökének, tagnak pedig Andó Sándort és Tüttő Katát.

Tarlós István elfogadta, hogy a testületnek társelnöke legyen, mint mondta, ha ezen múlik, hogy a bizottság felálljon, elfogadják a szocialisták javaslatát. Felvetette ugyanakkor, hogy az MSZP-nek, ha valóban ellenzéki párt lenne a fővárosban, meg kellene engednie, hogy a városvezetők közül legyen valaki a társelnök.

A közgyűlés azonban nem fogadta el ezt a módosító indítványt, így a testületnek elnöke és alelnöke lesz.

Az SZDSZ-frakció Bőhm Andrást és Szabadai Viktort delegálta a testületbe. Bőhm András a javaslat vitájában egyébként felvetette, milyen vizsgálóbizottság az, amelynek az elnökét és társelnökét is az ellenzék adja.

Az MDF-frakció Hock Zoltánt, a KDNP Bagdy Gábort küldi a bizottságba.

A képviselők egyben felkérték a BKV felügyelőbizottságát és vezetését, hogy segítsék a vizsgálóbizottság munkáját.

A vizsgálóbizottság megalakítása nem először szerepelt a közgyűlés napirendjén: Steiner Pál már októberben javasolta egy ideiglenes bizottság felállítását a kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cégek és intézmények szerződéskötési gyakorlatának felülvizsgálatára. Javaslata szerint a paritásos bizottság elnöke ő, társelnöke Tarlós István lett volna.

A vizsgálóbizottság megalakításáról szóló vitában Tarlós István azt mondta, az elmúlt években többször is kérték, hogy induljanak vizsgálatok a fővárosi cégeknél, de ezeket Steiner Pál is leszavazta. Hozzátette: nem akar egy olyan bizottságban "álságos szerepet vállalni", ahol Steiner Pál a saját korábbi tevékenységét vizsgálná.

Közölte: jobban bíznak abban, hogy az ügyészség kivizsgálja a BKV-nál történteket, mint abban, hogy a bizottság teszi ezt meg. Egyben bejelentette, hogy a Fidesz visszahívja a felügyelőbizottságokból az ott ülő tagjait, és "nem vesznek részt a cirkuszban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkába áll az ország első seriffje Polgáron

Az ország első seriffje január 1-jén áll munkába Polgáron, miután a hajdú-bihari település önkormányzati képviselő-testülete csütörtökön döntött a seriff személyéről. Tovább olvasom