Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Víztorony, kilátó nélkül

Vajon mi lehet a szabadhegyi víztorony tetején lévő étteremmel és a kilátóval? Nagyon elhallgattak róla.

Nem tudunk jó hírt mondani érdeklődő olvasónknak: a közeljövőben biztosan nem lesz kilátó a szabadhegyi víztoronyban. Való igaz, tervezésekor gondoltak erre is. A toronyból páratlanul gyönyörű panoráma nyílik a környékre – bár tény és való, a városközponttól eléggé kiesik. Most csak lépcsőn lehet feljutni a kilátórészig, ez azonban komoly erőfeszítést igénylő hegymászó túra, a torony 43 méter magas. Betontörzse kívülről 5,4 méter átmérőjű, építéskor gondoltak arra, hogy később liftet is be lehessen szerelni. Ez azonban sok millió forintba kerülne, a vízszolgáltatás-karbantartás miatt nincs rá igazán szükség.
Ha akadna vállalkozó, aki fantáziát látna itt egy kilátó, presszó vagy étterem létesítésében, arra is gondolnia kell, a víztorony alaposan kiesik a turisták által látogatott helyektől. Visszatérve az eredeti kérdésre: a torony átadásakor nem arra hangzott el ígéret, hogy lesz kilátó, csupán arról volt szó, a lehetőség elvileg adott.
Jobb hír híján hadd adjunk egy rövid történelmi áttekintést. Győr első víztornya Gyárvárosban épült 1883-ban. Ma is áll, felújításra vár, s változatlanul folynak a tárgyalások, mert a torony – ha városképileg is elfogadható megoldást sikerül találni – az Árkád jelképe lehet.
A második a révfalui, 600 köbméteres vasbeton víztorony, amely 1910-ben épült. Ma már nem üzemel, erre is volt vállalkozói ígéret, hogy étteremmé alakítják.
A sorban az Erzsébet ligeti, 2000 köbméteres víztorony következik. 1965-ben készült el – idén csaknem százmillió forintból megújult. Ménfőcsanak és Győrújbarát között a dombtetőn 1980-ban készült el a 10 ezer köbméteres tározó, amely nem torony ugyan, ám nélkülözhetetlen szerepe van a város ellátásában. A marcalvárosi 4 plusz 2 ezer köbméteres torony 1981-ben lett kész. A legfrissebbet, a szabadhegyit 2003-ban avatták. Közben több hiba is előjött, a torony átesett a garanciális javításokon. Most, megbízható működésekor már lehet másféle hasznosításán is gondolkodni, de, mint mondtuk, ehhez vállalkozó kellene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik,… Tovább olvasom