Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Vojnits Tamás: a szövetkezeti alapelvek továbbra is érvényben maradnak

A kormánybiztos szerint a takarékszövetkezeti rendszer megújulása révén ismét vonzóvá válik majd a szövetkezeti tagság.
Vojnits Tamás szerint a takarékszövetkezeti rendszer megújulása révén ismét vonzóvá válik majd a szövetkezeti tagság, nemcsak ügyfélként, hanem tulajdonosként is érdemes lesz jelen lenni a takarékszövetkezetekben. A szövetkezeti alapelvek továbbra is érvényben maradnak, a kialakult tulajdoni arányokon a tervezett intézkedések semmit sem változtatnak - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

A kormánybiztos a lap szerdai számában publikált interjúban a szövetkezeti hitelintézetek legfőbb problémái között említette a betétekhez viszonyítva alacsony hitelállományt, a rossz hitelek magas arányát és az alacsony működési hatékonyságot, hozzátéve, hogy a gyenge intézményvédelem is megerősítésre szorul. A parlamentnek benyújtott törvénycsomag egy-két évtizede megoldatlan problémát kezel, ez teszi indokolttá az intézkedések radikális jellegét - mondta.

Az átalakítások nyomán a takarékok mindegyike képes lesz megfelelni a szigorodó uniós tőkekövetelményeknek. A korábbinál sokkal erőteljesebben érvényesül majd a központi bank szolgáltató szerepe, így rengeteg teher és költség lekerül a tagintézményekről, az átalakulás végén megerősödve állnak majd készen a piaci versenyre.

A megerősödő tőkepozíció - az integráció szorosabbá válásával együtt - lehetővé teszi majd, hogy a takarékok több pénzt fordíthassanak a hitelezésre. Ez a kormánybiztos szerint komoly eredmény lesz, hiszen a szektor szintjén több száz milliárd forintról van szó.

Az új rendszerben minden szövetkezeti hitelintézet újonnan kibocsátott elsőbbségi részvényhez jut, ami mindegyiküknek egyenlő jogokat biztosít majd a központi bankban.

A szövetkezeti alapelvek továbbra is érvényben maradnak, a tagok választhatják vezetőiket, a közgyűléseken állapíthatják meg az osztalékot - válaszolta annak firtatására, hogy a változások következtében megszűnik-e a szövetkezetek jelenlegi formája, tagsága.

A takarékoktól semmilyen vagyonelemet vagy jövedelmet nem von el sem a központi bank, sem az integrációs szervezet. Ez tudatos jogalkotói szándék volt, mert szeretnék megőrizni és tovább erősíteni a szövetkezeti jelleg értékeit - hangsúlyozta a kormánybiztos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálffy Ilona: a választások legitimitása miatt fontos a választókerületi határok módosítása

A választások legitimitása miatt fontos, hogy néhány választókerület határát módosítsák - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Tovább olvasom