Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Vonzó és taszító parfümök

Ami lehet vonzó vagy taszító, többféle módon hat ránk. Tudták ezt már az ókori keleten élő nők is.

Vitathatatlan, hogy a parfümökről, az illatokról a legtöbb szó húsvét táján esik. Ám az illatszerekkel élés nagyon is mindennapos  – tanácsos róla minél többet tudni.

Az illatok mélyebben és hosszabban hatnak, mint gondolnánk: velük akár évekkel később is felidéződhetnek bennünk emberek, helyek, események. Talán ezért is van, hogy a témában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, az emberek számára az illat fontosabb jegy, mint az öltözködés, a hajviselet vagy a smink. A nőknek 88 százaléka, a férfiaknak pedig 69 százaléka tartja igen fontosnak az emberek illatát.

Ami lehet vonzó vagy taszító, többféle módon hat ránk. Tudták ezt már azok a nők is, akik az ókori Keleten évezredekkel régebben használták csábításra, kábításra a természetes „illatozó szereket", s tudják a mai gyártók, akik háromnaponta dobnak piacra egy-egy új kreációt. Az illatárból felénk úszhatnak kellemesek és kellemetlenek, érzékelésük pedig többféle módon befolyásol bennünket: az illatok hatnak az idegrendszerünkre, a hormonszintünkre, az anyagcserénkre. Közvetítésükkel lehet számunkra valaki szimpatikus vagy éppen távolságtartást kiváltó, a másik ember illata ébreszthet fejfájást, gyomorforgást, de kelthet szexuális vágyat is, lehet feszültséget okozó (sőt, dühítő) és megnyugvást, harmóniát adó  – éppen ezért annyira fontosak nekünk az illatok. Nagyon érdemes elgondolkodni azon, hogy miként élünk a hétköznapokon ezekkel az adottságokkal. Főleg ha azt is bekalkuláljuk, hogy az illatszakértők szerint a tapasztalatok azt mutatják, azok, akik rendszeresen használnak karakterükhöz és az alkalomhoz illő illatszereket, idővel nyitottabbá, kommunikációképesebbé, szimpatikusabbá válnak, s jobban érvényesülnek mind munkájukban, mind partnerkapcsolatukban és a társasági életben.

Az illatválasztás nem könnyű feladat manapság, amikorra kinőttünk abból a polgári tradícióból, hogy az urak ajándékozta (és nekik tetsző) illatszerbe kellene burkolózniuk a hölgyeknek, és amikor hétszáznál több világmárkás kölni, parfüm, toalettvíz kínálkozik, s valójában nincs uralkodó trend. Amikor a nagy világmárkák új és újabb kompozíciókat dobnak piacra, a kedvesét húsvétra parfümmel meglepni kívánó gavallérnak nem elég annyit tudnia, hogy a szíve hölgye például a Chanelt kedveli. Vegye neki a klasszikus Chanel No 5-öt, vagy inkább az édes, nőies illatú új lehetőséget, a Chance-t, esetleg a romantikusoknak való Cocót vagy a manapság trendi virágos-gyümölcsös Chanel No 19-et, netán a férfi-női használatra alkalmas Chanel Egoiste-ot?

A választásban segít, ha betartják a parfümfilozófia alaptételeit. Mindenekelőtt azt, hogy tekintettel kell lenni a karakterre: az illat passzoljon a nőhöz, akire „rá akarjuk adni". A most menő gyümölcsös-virágos, könnyű illatkeverékek például a szőke hölgyeknek (és a szelíd uraknak) ajánlottak. A barna, vörös, fekete nők (és az erőteljesebb férfiak) illatai a súlyosabbak, édeskésebbek. A feminista nőkön manapság már elfogadottak az eredetileg az erősebb nemnek szánt kölnik. S nem igazán meglepő, ha a teremtés koronái a hölgyekéhez közelítő, rafináltabb illatszereket használnak. Az alkalomra azért ajánlatos tekintettel lenni  – egy üzleti megbeszélésre készülve nem tanácsos bódító illatfelhőt borítani magunkra. Annak helye, ideje a randevú. A fűszeres, virágos, gyümölcsös illatok például kifejezetten csábítóak. A vanília, a fahéj, a gyömbér, a bors réges-rég óta közismerten vágykeltő hatású, akárcsak a szantál, a jázmin, a levendula, a rózsa. A narancsillat a boldogságérzetet fokozza. A csábító parfüm is „csődös" lehet viszont, ha túl sokat öntünk, permetezünk belőle magunkra, vagy ha illatát „üti" a dezodoré vagy más kozmetikumé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom