Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

WC-papírokat vettek górcső alá

Sok a hiányzó információ és kevés az újrapapír - többek között ezeket állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) WC-papírokat vizsgáló környezet- és fogyasztóvédelmi tesztjében.
A TVE 32-féle toalettpapírt vizsgált a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser’s, a Spar, a CBA, a Match, a Tesco, a Lidl, a DM, a Rossmann, a Schlecker, a Reál, a One Euro Market és a Profi üzleteinek kínálatát szondázták.

A civil szervezet hétfői közlése szerint a legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi nevű terméke érte el (13 pont); ez az áru Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés és felületkezelés nélkül készül, emellett az egyik legkedvezőbb árú terméknek is bizonyult. A legrosszabb értékelést a Kleenex Premium és a Tesco termékei kapták (6 pont) a rendkívül hiányos tájékoztatás, valamint gyenge környezetvédelmi jellemzőik miatt.

A TVE egyik központi megállapítása, hogy várakozáson alul, nagyon kis számban szerepeltek a kínálatban újrahasznosított papírból készült termékek. Mint írják, a néhány kapható környezettudatos papíráru némelyikén nem is szerepel az újrahasznosított terméket jelölő embléma, csupán a csomagoláson szereplő apróbetűs szöveg utal a másodlagos alapanyagra (szekunder rostanyag/újrahasznosított papírból készült).

A civilek azt is nehezményezik, hogy a vásárlói döntést segítő független környezetvédelmi minősítő logót, címkét (pl. FSC) egyetlen terméken sem találták. Sok esetben – elsősorban a sajátmárkás termékeknél – az is előfordul, hogy nincs feltüntetve a gyártó neve és a gyártás helye, ami (bár legális) a fogyasztók informálása szempontjából nem előremutató - hívják fel a figyelmet.

A TVE szerint "tekintve az óriási fogyasztást, mind a fa-, mind az energiafelhasználás csökkentése felé nagy lépést jelentene az újrahasznosított papírból készült, minél kevésbé kezelt termékek arányának növekedése". Emlékeztetnek, hogy a papír újrahasznosítása mintegy 75 százalékos víz- és 60 százalékos energiamegtakarítással jár.

A papír illatosításáról megjegyzik, hogy az nemcsak fölösleges, de káros is a fogyasztó számára, ugyanis bőrirritáló, allergizáló hatású lehet.

A teszt részletes eredménye és az összehasonlító táblázat a www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir internetes oldalon olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan sérült az elgázolt kerékpáros

Súlyos sérüléssel a János kórházba szállítottak egy budapesti kerékpárost, miután személyautóval… Tovább olvasom