Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 26°C Még több cikk.

Weber: Orbán dönti el, melyik pártcsalád tagja legyen a Fidesz

A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (...), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni - közölte a politikus.
Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen - mondta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pénteken Varsóban. Manfred Weber az EPP vezetőségének tanácskozásán vett részt.
 

Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (...), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni

- közölte a politikus egy újságíró kérdésére válaszolva, aki Weber véleményét kérdezte Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról.
    
A magyar miniszterelnök vasárnap Lengyelországba, a NATO-csatlakozásról tartandó megemlékezésre utazik. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül - bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például, hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyen mi vagyunk -, (...) akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország".

    
Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.

Manfred Weber a héten azt közölte, hogy a Fidesz kizárását három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni:
  • amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát,
  • Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól,
  • valamint biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Béla, az MTA rendes tagja

Elhunyt Halász Béla, az MTA rendes tagja
Életének 92. évében elhunyt Halász Béla, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Tovább olvasom