Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Wikileaks-ügy: azeri gáz miatt agódott Magyarország

Magyarországot aggasztotta, hogy Azerbajdzsán esetleg nem tud elégendő földgázt biztosítani a tervezett Nabucco gázvezetékhez, és az Egyesült Államok szerette volna megismerni és pontosan ismertetni a magyarokkal az ezzel kapcsolatos azeri álláspontot - egyebek mellett ez tűnik ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyök újabb adagjából.
A portál brit médiapartnere, a The Guardian című vezető baloldali napilap honlapján közzétett, 2007. áprilisi keltezésű diplomáciai irat szerint az Egyesült Államok azerbajdzsáni nagykövete, Anne E. Derse abban a hónapban találkozott Natik Alijev azeri energia- és iparügyi miniszterrel, hogy megvitassa vele a jövőbeni azerbajdzsáni földgázkitermelés ügyét.

A nagykövet tájékoztatta Alijevet, hogy (Matthew) Bryza, az amerikai külügyminisztérium (európai és eurázsiai ügyekért felelős) államtitkár-helyettese néhány napon belül találkozni fog Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, akivel egyebek mellett a Nabucco-vezetékről fog tárgyalni. A tájékoztatás szerint Magyarországon aggódnak amiatt, hogy Azerbajdzsán nem lesz képes a vezetékrendszer beindításához elégséges mennyiségű földgáz szállítására.

Az amerikai nagykövet biztosítani akarta, hogy e budapesti találkozó előtt az amerikai kormány megismerje és pontosan vissza tudja adni azt az üzenetet, amelyet az azerbajdzsáni kormány el akart juttatni a Nabucco gázellátásával kapcsolatos készségéről és képességéről. Alijev kijelentette: az azeri kormány meg akarja mutatni, hogy kész részt venni kereskedelmileg életképes gázprogramokban, köztük a Nabuccóban, ám az azeri gázkitermelés jelentős része, ha éppen nem a zöme a BP olaj- és gázipari cégen múlik.

Amikor az amerikai nagykövet rámutatott, hogy Azerbajdzsán európai gázszállítási szerződésektől eshet el, ha nem tudja biztosítani az európai fogyasztókat arról, hogy képes és hajlandó ellátni őket földgázzal, a miniszter hangsúlyozta: kormánya kész és hajlandó együttműködni az európai vásárlókkal, de a BP kötelezettségvállalásainak maga nem tud eleget tenni. "Naivitás lenne" Azerbajdzsán részéről, ha elkötelezné magát 5-10 milliárd köbméter betáplálása mellett a Nabuccóba anélkül, hogy valamilyen befolyása lenne a BP felett - idézi a leirat az azeri szakminisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a postai küldemények díja

Január 1-jétől a belföldi postai szolgáltatások hatóságai árai úgy emelkednek átlagosan 4,8… Tovább olvasom