Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

X. Nemzetközi Babakiállítás és Országos Babakészítési Versen

A Nemzetközi Babakiállításon látható több száz baba varázslatos világba vezeti a látogatókat. A kiállítás idejére minden évben újabb alkotások érkeznek a magyarországi és külföldi babakészítőktől, hogy a győri és Győrbe látogató közönség gyönyörködhessen bennük.
Sokan azt gondolják, hogy minden évben ugyanazok a babák láthatók, de ez természetesen nem így van. A babakészítők számára minden évben új kihívást jelent a kiállításra, versenyre való felkészülés. Az utóbbi években ajánlott témák könnyítették meg a munkát, pl. magyar királynők és királynék, a klasszikus mesehősök megformálása, a Jókai évforduló, vagy épp a család.

Idén több témát is ajánlottak a szervezők, hogy még nagyobb teret engedjenek az alkotói fantáziának.
•  A Mozart emlékév – születésének 250. évfordulója - kapcsán Mozart, az általa teremtett operahősök és korának más hírességei.
•  A Nemzetközi Baba Szervezet (Global Doll Society), a GDS mottóra reflektálva: „Világméretű barátság a babák által" - a különböző népek babái, játék babái, meseviláguk megelevenítése. 
•  Mítoszok és legendák világa, szereplői.

Természetesen az ajánlott témákon kívül is lehet a kiállításra és a versenyre alkotásokat küldeni. A kiállítás hihetetlen sokszínűségét az anyagok és formák sokrétű felhasználása eredményezi. A babázás múltja és jelene egyaránt azt mutatja, hogy baba (és persze minden játékszer) készülhet a legegyszerűbb anyagokból: papírból, drótból, csuhéból, szalmából, fából, de használhatunk textilt, agyagot, kerámiát, porcelánt. Az alkotásokból sugárzik a kreativitás, a mívesség, a szépség.
Harmadik éve szerepelnek mackók is kiállításon és versenyen, a készítők és a látogatók nagy örömére. Így ezt a kategóriát az idén is meghirdettük.

2005-ben 95 kiállító 300-nál több babája és mackója szerepelt a kiállításon. Reméljük, hogy a jubileumi évben hasonlóan szép számmal érkeznek alkotások.

A kiállítás nyitva tartása alatt a gyermekeket babaöltöztető és játszószoba várja, kárpótolva őket azért, hogy a kiállításon sajnos nem lehet megérinteni a babákat. Valamint a babakészítő foglalkozásokon a gyermekek is felnőttek is készíthetnek babát és mackót.

A kiállításra elküldött alkotások egy része részt vesz az Országos Babakészítési Versenyen, amely hozzájárul ahhoz, hogy egyre magasabb színvonalú alkotások kerüljenek a közönség elé. A verseny kategóriái az elmúlt évek tapasztalatai alapján alakultak ki, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani, zsűrizni egy ennyire sokrétű anyagot. Így külön kategóriában indulnak az egyedi alkotások, a viseletek, a művészi másolatok, a babázás kellékei, az életképek, és a legifjabb alkotók - a 12 és 18 év közöttiek.

A látogatók szavazatai alapján az idén is átadásra kerül majd a Közönségdíj, a kiállítás legkedveltebb, legszebb babájának és alkotójának.

Nyitva tartás:
Mindennap: 10-18 óráig
Felnőtt belépő: 500 Ft, diák és csoportos belépő: 250 Ft

Bővebb információ: www.babakiallitas.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesznek megszorító intézkedések?

Tovább olvasom