Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Zagyva György Gyula: adják ki a mentelmi jogom!

Zagyva György Gyula arra szólítja fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget Fesztivál bejáratánál történt ügye, adja ki a mentelmi jogát.

A parlamenti képviselő ezt azért kéri, hogy az ügyet "az ügyészség tudja vizsgálni, és így minél előbb derüljön ki, hogy vele szemben követtek el súlyos bűncselekményt" - olvasható a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) az MTI-hez is eljuttatott vasárnapi közleményében.

A képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. Zagyva György Gyula még éjjel írásos nyilatkozatot fogalmazott meg, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le - írta a rendőrség szombati közleményében.

A történtek előzménye, hogy a HVIM által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre.

Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A HVIM vasárnapi közleménye szerint "az igazság az", hogy Zagyva György Gyula ellen "követtek el jogsértést azzal, hogy nem engedték be a tüntetésre, majd leteperték, aztán előállították".

Ha a hatóság kezdeményezi, a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie - a mentelmi bizottság javaslata után - a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Június 27-én a parlament egy másik ügyben már felfüggesztette Zagyva György Gyula mentelmi jogát, amit az ügyészség zaklatás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett. A legfőbb ügyész indítványa szerint a jobbikos politikus 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott", és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött. A mentelmi bizottság ülésén akkor Zagyva György Gyula azt mondta: nem követte el az ügyészségi átiratban foglaltakat, ugyanakkor kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Korábban írtuk:

A rendőrség a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről előállította Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét péntek este. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a képviselőt és négy másik személyt rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő.

Élt mentelmi jogával Zagyva György Gyula

Élt mentelmi jogával Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, így vele szemben szabálysértési eljárás nem folytatható - közölte a rendőrség szombaton  a honlapján.

Aképviselőt péntek éjszaka, a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábbi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik személyt rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő.

Zagyva György Gyula még éjjel írásos nyilatkozatot fogalmazott meg, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le - olvasható a rendőrség szombati közleményben.

A történtek előzménye, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre.

Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke, a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére.

Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A Jobbik szóvivője az Index.hu-nak szombaton azt mondta: Zagyva György Gyula nem a Jobbik, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében vett részt a tüntetésen, ezért a Jobbik nem tervez semmilyen lépést az ügyben. "Ugyanakkor sajnáljuk a történteket, hiszen ez egy bejelentett tüntetés volt, így a felelősség a rendőrségé és a fesztivál szervezőié, akik nem voltak hajlandóak tárgyalni a tüntetőkkel" - tette hozzá Dúró Dóra.

A közlemény szerint a BRFK munkatársai - ugyancsak este 8 és 10 óra között - további öt személyt is előállítottak a Sziget bejáratától; őket kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A történtek előzménye, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre.

A rendőrség közölte, az előállított személyek elszámoltatása folyamatban van.

Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke, a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen felszólította az embereket, hogy próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy 70 tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A pénteki tüntetésen Zagyva György Gyula a résztvevők előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy annyit akartak elérni, hogy tárgyaljanak velük a Sziget főszervezői. A képviselő szerint Gerendai Károlynak, a fesztivál főszervezőjének csak "annyit kellett volna mondania, hogy kérem fasiszta bácsik ne tüntessenek itt", de ezt nem tette meg. A demonstrálni szándékozók a beszédet követően indultak meg a főbejárat felé, ahol a Sziget biztonsági őrei feltartóztatták őket.

A HVIM ellen a fesztivál főbejáratának másik oldalán tüntetést tartott a facebookon szerveződő civilek tucatnyi csoportja. A közösségi oldalon megfogalmazottak szerint tiltakoznak a szélsőséges elveket hirdető mozgalom tevékenysége ellen, melyről a közelmúltban a Sun riporterei is beszámoltak, s mely Magyarország nemzetközi megítélését negatív irányba befolyásolja.

A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán, aki már kedden is megpróbált bejutni a Szigetre, még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeni, de közben egyes - forrásmegjelölés nélküli - információk szerint módosítást kért a rendőrségtől, és a megmozdulást augusztus 9-re akarta áthelyezni.

A BRFK szóvivője akkor az MTI-nek azt a tájékoztatást adta, hogy a Sziget fesztivál helyszíne magánterületnek minősül, így a tulajdonos, illetve a bérlő döntheti el, hogy kit és milyen feltételekkel enged be oda. "A rendőrségnek sem mérlegelési, sem döntési jogköre nincsen ebben az esetben".

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. pala1964 2011. augusztus 16. 14:45
  „Zagyva polgártárs könnyen arcoskodik - attól még ugyanúgy nem adják ki, mint ha éppen egyenesen tiltakozna ellene... ebből a szempontból mit sem számít, az érintett mit mond (még szép, hogy így van)”
 • 45. s3307 2011. augusztus 16. 09:39
  „Zagyvának,mert úrnak nem nevezhető,nem csak mentelmi jogáról,de parlamenti képviselőségéről is le kellene mondani,szégyen,hogy ilyen alakok ülnek a Magyar parlamentbe.”
 • 44. gubanc 2011. augusztus 16. 09:09
  „Zagyva Úrnak el kellene már döntenie, hogy kicsoda. Parlamenti képviselő, vagy kukadöntögető utcai hőzöngő.”
 • 43. Zeppelin 2011. augusztus 16. 08:21
  „A Jobbiknak pont az ilyen Zagyva félék miatt nincs hitele előttem, de gondolom mások is így vannak vele.”
 • 42. macs 2011. augusztus 15. 22:50
  „A mentelmi jogról le lehet mondani, illetve a országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága által fel lehet függeszteni, de kiadni a mentelmi jogot nem lehet. Kár, hogy ezzel a képviselő úr nincs tisztában.”
 • 41. Power 2011. augusztus 15. 22:00
  „Elég szomorú, hogy Zagyva még mindig képviselő.”
 • 40. tótkomlósi 2011. augusztus 15. 21:48
  „Szégyen, hogy ilyen képviselők vannak a kupola alatt!

  Az is szégyen, hogy könyörögni kellett neki a bejáratnál a rendőröknek, hogy el tudják vinni!
  Majdnem karban vitték szegényt!

  Ha ez nem a demokratikus magyarországon történik, akkor a rendőr lesúrolt volna neki egy akkorát, hogy egyből kinőtt volna a lába és örült volna, ha elvihetik még élve!

  De 2006 óta a rendőrök csak megkérhetik szépen a békés tüntetőket, hogy fáradjanak már be egy kávére megy egy vacsorára a yardra!

  Ez azért több, mint bicskanyitogató!

  Mit mondtak a szintén demokratikus brittek?

  Ha 12 évesen ki tud menni tombolni az utcára, akkor ne sírjon a szája, ha pofánveri egy gumibot!

  De ezt itt nem tehetik meg, mert mindjárt felakasszák érte a brutális rendőrt!”
 • 39. Herli 2011. augusztus 15. 18:26
  „Miért adják ki a mentelmi jogát? --hát egyszerűen önként lemond róla oszt. jó napot.”
 • 38. qrumpli 2011. augusztus 15. 04:28
  „Először is nem Németországban élünk!
  Másodszor aki ilyen okos üljön előre.”
 • 37. harcsabajusz 2011. augusztus 15. 01:01
  „A hír: a Szigetröl elvittek négy jobbikost és öt kábszerdílert. Hasonló kategória mindkettö, nem kár értük. Zagyva meg gyáván elbújik a mentelmi joga mögé. Azt hiszi az izomagyú hös, neki mindent szabad, mert listán betolták a parlamentbe. Tud egyáltalán írni, olvasni? Ha nem, valaki magyarázza már el neki, hogy a Prodigy koncertre ingyen még ö se lóghat be.”
 • 36. babar 2011. augusztus 14. 23:26
  „Bejutni nem nagy szám, bennmaradni kell tudni. Szerintem!”
 • 35. DMagóg 2011. augusztus 14. 20:14
  „Ezzel az egész baromkodással mi volt a valódi céljuk, szándékuk? A joggal élni, vagy visszaélni, az két különböző dolog. Ja, persze a békés tüntetők! Láttuk már!”
 • 34. Lehiggadt 2011. augusztus 14. 18:43
  „"16. dblaci 2011.08.13. 19:41"
  Kispajtás, T? dblaci!
  Ezek a zagyvagyerkek ingyen akartak bemenni a buliba!?!
  A tüntetés csak ürügy volt, meg feltűnési viszketegség, ingyenreklám!
  Többek itt is írták, hogy a mentelmi jog...
  Ha mások bújnak mögé, az szörnyűség, de ha nekik van rá szükségük az helyénvaló?!?
  Ez nem érdemel többet!”
 • 33. Mignon 2011. augusztus 13. 22:49
  „Most, kerdezhetne valaki, hogy ennek a Szövetsegnek

  -"megis, te szerinted, miert van ilyen sok gyerek tagja es latogatottsaga...?"

  Erre a valaszom egyszerü:

  A gyerekek 6-14 ev között szivesen jatszanak "katonasdit".
  A szüleik meg hülyek...

  Mignon”
 • 32. Mignon 2011. augusztus 13. 22:34
  „A legnagyobb nemetorszagi magyar, hazafias cserkesz szövetseget Frankfurban ugy hivjak, hogy

  "Lehel Vezer Cserkesz Szövetseg".

  OK.
  Rakattintottam most a honlapukra, az "impresszum" erdekelt engem...

  Ott, az all, hogy a
  Csapatkapitany es a honlap szerkesztöje a

  "Gyurka"...

  :))))”
 • 31. Mignon 2011. augusztus 13. 22:08
  „Nemetorszagban tisztelik es becsülik a magyar ünnepeket es hagyomanyokat!

  Peldaul:

  Itt, Frankfurt/Main-ban van a legnagyobb magyar Cserkesz Szövetseg a szomszed utcaban, ahol lakom.
  (A kis cserkeszek vasarnap delelöttönkent csak ugy "rajzanak" itt...)

  :)))

  Cim:

  Ludwig-Landmann-Straße 365
  D-60487 Frankfurt am Main
  Deutschland

  :))))”
 • 30. tomidzsí 2011. augusztus 13. 21:51
  „Mignon!

  Több magyar televízió sorozatot szánt annak idején a Berlini fal lebontásának dicsőséges évfordulójára. Senki nem vitatja, hogy a fal felhúzása a XX. századi történelem egyik szégyene. De miért kellene róla cikkel megemlékezni. Rengeteg dokumentumfilmet láttam már a témáról, nincs elfelejtve. De ha így, akkor gondolom azt is a gaz magyar újságírók rovására írod, hogy nem emlékeznek meg a következő szégyenteljes, Németországban történt évfordulókról:

  - német fiatalok elhurcolása az amerikai függetlenségi háborúba
  - sörpuccs
  - hosszú kések éjszakája
  - a Bader-Meinhof csoport megalakulása
  - stb ...

  És még egy kérdés: Németországban hány magyarországi évfordulóról emlékeznek meg újságok? Csak 1956-ról? Vagy még arról sem?”
 • 29. Mignon 2011. augusztus 13. 21:30
  „Babar!

  1989 öszen 1990 tavaszig Nyugat-Berlinben voltam, mert tudtam hogy itt a helyem.
  A "hösök" a volt NDK-allampolgarok voltak ( en, nem), akik ledöntöttek a sorompot
  az Invaliden Straße-n, es felmasztak a Branderburgi Kapura...!

  En, nem döntöttem le semmilyen sorompot, (lehet cikkeimmel), es
  nem is masztam fel a Brandenburgi kapura 1989.november 9.-en.

  Különben, akkor nem "dölt" le semmi...!

  1989.november 10.-en (masnap !),
  ujra NDK-as hatarörök alltak a falon a Kapunal, egymas mellett....

  (Igaz, akkor mar fegyver nelkül, de annal több elszantsaggal...!)”
 • 28. babar 2011. augusztus 13. 21:20
  „Mignon!
  Hősök kapujáztál már a berlini fal alatt-felett-mellett (jobb, bal)?”
 • 27. Mignon 2011. augusztus 13. 21:09
  „A magyarorszagi Szentgotthardon, a Füzesi utcabol kijössz, at a kis hidon
  ott van az osztrak Neu-heiligenkreuz ipari negyede, ahol sok magyar dolgozik hivatalosan es feketen.

  Ez az Industrie Gebiet (Ipari negyed).
  Kb. 10 meter.

  Ha ott elkiabalod magad osztrak területen:
  -"Le a kissebbsegekkel, ciganyokkal es zsidokkal!"-

  akkor kapsz 15 ev fegyhazat!

  Ha ugyanezt 10 meterrel vissza, magyar teületen Szentgotthardon ordibalod, akkor azt mondja a zsaru_

  -"Hülye reszeg vagy!
  Eridj haza es aludt ki magad..."

  Ez a különbseg.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ vasárnapi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 14-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom