Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Zaklatás nélkül szabad csak ajánlószelvényt gyűjteni

Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket az áprilisi országgyűlési választáson induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a cédulákat munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedés járművein.
A körülbelül nyolcmillió választópolgárnak péntekig kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál. A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek.

Az országgyűlési képviselő-választáson jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött és saját kezűleg aláírt ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, vagy a jelölőszervezet képviselőjének. A választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat, aki több jelöltet ajánl, vagy ugyanazt a jelöltet többször ajánlja, annak valamennyi ajánlása érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. Ha a szelvény elvész vagy a kitöltését elrontják, újat lehet kérni a helyi jegyzőtől. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. Nem lehet azonban ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, valamint állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében. Az ajánlás nem vonható vissza. Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson.

Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket március 22-éig meg kell semmisíteni. Az ajánlószelvények azért fontosak, mert területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi választókerületben állított listát. E listát március 23-ig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.

Olvasóink írták

 • 13. maradando 2010. február 10. 02:20
  „8.Agyalapi
  Ha szűz vagy hagyd magad . Hamarabb megszabadulsz a kopogtató cédulával egyűtt a zaklatótól. Ha meg jól esik,a polgármester választásnál követeld ,hogy megint ő jöjjön "zaklatni" !”
 • 12. Yucca 2010. február 09. 18:10
  „Hozzám kb. fél órája csöngettek be a fideszes igen-igen ifjú fiúk, nagyon udvariasan. Mikor mondtam, hogy eltéptem a szelvényeket, ahogy megjöttek (tényleg, mert meggyőződéssel nem tudnánk senkinek odaadni!), elnevették magukat és szépen elköszöntek.”
 • 11. sauron2 2010. február 09. 14:28
  „persze ilyenkor kell a politikusoknak a nép! de amikor már jó helyen csücsülnek és nem csinálnak semmit, akkor le se sz@arják a jó népet!”
 • 10. lidocain 2010. február 09. 14:05
  „8
  az attól függ,hogy bejön neked a zaklató vagy sem ;-))”
 • 9. bélás 2010. február 09. 13:39
  „még ha zaklat is, akkor is arra szavazok akire akarok.”
 • 8. Agyalapi 2010. február 09. 13:38
  „Ha zaklatnak, mit kell tennem?”
 • 7. lidocain 2010. február 09. 13:19
  „ha a lakásba becsöngetés zaklatásnak minősül akkor jehovák is zaklatnak. ráadásul nem is 4 évente egyszer...

  dodó
  úgy őszintén ezektől nem is vártunk mást. az ep választások előtt is mi volt? van-e 200000+1 étkezési utalvány? most nagyobb a tét,emelték ők is 500-ról 700ra. és nem sül le a pofájukról a bőr....(na nem az összeg miatt)”
 • 6. dodó 2010. február 09. 12:22
  „"700 Ft-ot fizet az MDF egy ajánlószelvényért ....

  Jobbikos aktivisták ajánlószelvény-gyűjtő munkájuk során rengeteg egyetemistával találkoztak Budapesten, akik az MDF-nek gyűjtöttek kopogtatócédulát.

  Megtudtuk tőlük, hogy az MDF diákszövetkezeten keresztül ment toborozni a fővárosi egyetemekre. Az SZDSZ tehát sikeresen bevásárolta magát az MDF-be, így sikerült júdáspénzen üres zsebű egyetemistákat vásárolniuk, mert nincs már a Földön senki, aki elvből és elhivatottságból gyűjtene ajánlószelvényt az MDF-nek.

  Diákszövetkezeten keresztül egyetemekre mentek toborozni, nyomtatott listákkal mentek; 700 Ft/darab!"”
 • 5. Renchy 2010. február 09. 11:52
  „Az nem zaklatás, hogy vezetékes telefonon hívogatnak?”
 • 4. soligor 2010. február 09. 09:10
  „ez az.....
  bár ilyenkor túl vaygok a második kávémon
  ilyenkor a zsemléket vajazom
  lehet öket is megkentem volna,,,,,,,,,,:)”
 • 3. jq 2010. február 09. 08:40
  „Én olyan későn már nem vagyok otthon, nálam aztán csöngethettek volna :)”
 • 2. ClarkGriswald 2010. február 09. 08:26
  „Érdekes módon hozzánk ma reggel 7 órakor (!) becsengetett 2 fideszes aktivista az ajánlószelvényemért. Nem vagyok abban biztos, hogy ez nem minősül zaklatásnak.”
 • 1. soligor 2010. február 09. 07:56
  „ugy legyen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen népi kezdeményezést hitelesített az OVB

Egyetlen, a köztársasági elnök választásával kapcsolatos népi kezdeményezést hitelesített hétfői… Tovább olvasom