Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Zöld utat kaphat a Nabucco gázvezeték megépítése

Hétfőn döntenek a Nabucco gázvezeték megépítéséről a területileg érintett kormányok képviselői. A Nabucco csökkentené Európa oroszoktól való energiafüggését, és elérhetővé tenné a Kaszpi-tengeri, kazahsztáni, azerbajdzsáni, türkmenisztáni földgázt.
Az osztrák, a magyar, a román, a bolgár és a török kormány képviselői a hétfői bécsi találkozójukon várhatóan zöld utat adnak a Nabucco gázvezeték megépítésének, amely Európát a közép-ázsiai gázlelőhelyekkel kötné össze. Ennek révén valamelyest csökkenthető a függőség az orosz gázszállítástól. Ha az érintett országok áldásukat adják, az építésben részt vevő vállalatok 2007-ben vagy 2008-ban megkezdhetik a munkát, és legkorábban 2011-ben kezdődhet a gázszállítás.

A tanácskozáson részt vesz Andris Piebalgs brüsszeli energiaügyi biztos is, aki "különösen fontosnak" tartja a vezeték megépítését. A gázellátás biztosítása "mindennél fontosabb az EU számára", jelentette ki Piebalgs az osztrák Der Standardnak nyilatkozva.

Az EU jelenleg szükségletének 50 százalékát fedezi importból, ennek a fele Oroszországból származik. A Kaszpi-tengeri, a kazahsztáni, az azerbajdzsáni, a türkmenisztáni és később talán az iráni és az iraki földgáz elérhetővé tételéhez Európa számára a Nabucco gázvezeték jelentené a szállítási útvonalat.

Ha ez a tervezet meghiúsulna, akkor teljesen át kellene gondolnunk energiapolitikánkat, és fel kell tennünk magunkban a kérdést, milyen szerepet is szánunk a gáznak az EU-ban - hangsúlyozta az EU energiaügyi biztosa.

A 3300 kilométeres gázvezeték építésében az osztrák OMV, a magyar Mol, a török Botas olaj- és gázipari konszern, a Bulgargaz és a román Transgaz venne részt. Végleges döntés azonban még nincs. A Mol más lehetőséget is nyitva hagyott a maga számára: a múlt héten megegyezett az orosz Gazprommal közös vállalat létesítéséről, amely megvizsgálja a Blue Stream gázvezeték meghosszabbítását Dél-Európa felé. A Blue Stream orosz földgázt szállít Törökországba. Piaci vélemények szerint az oroszok ezzel a tervvel a Nabbuco gázvezetéket szeretnék kiütni a nyeregből.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter egy hétfői nyilatkozatában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Nabbuco akár orosz gázt is szállíthasson a jövőben. A gáz túlnyomó része azonban a Kaszpi-térségből, Azerbajdzsánból, esetenként Iránból, Irakból, vagy akár Egyiptomból származik majd, mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a sárospataki csládi napon

Tragikus véget ért egy családi nap Sárospatakon. A rendezvényt egy helyi cég szervezte a Bodrog… Tovább olvasom