Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Zsanett-ügy: az ügyvéd szerint törvénysértő a tárgyalás

Törvénysértően folyik a katonai bűncselekmény tárgyalása a "Zsanett-ügyben" érintett rendőrök ellen - állítja Tuza Péter, a lány ügyvédje.
A lány szerint tavaly májusban megerőszakolták a rendőrök, de ebben az ügyben bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. A rendőrök hétfőn azért álltak bíróság elé, mert elhagyták szolgálati helyüket, amikor hazakísérték a lányt. Az erőszak ügyében azonban pótmagánvádat nyújtott be a lány ügyvédje, és szerinte törvénysértő, hogy a rendőrök elleni tárgyalást még azelőtt megkezdték, hogy a pótmagánvádról döntött volna a bíróság.

Az erőszak ügyében megszüntették a nyomozást, mert a hatóság szerint nem történt bűncselekmény. Ezért pótmagánvádat nyújtottak be, de arról még nem is döntött a bíróság, hogy lesz-e tárgyalás - mondta a Független Hírügynökségnek Tuza Péter.Az ügyvéd szerint emiatt jogsértő, hogy elkezdték a rendőrök elleni másik tárgyalást, a szolgálati hely elhagyása és a hivatali visszaélés miatt. A pótmagánvád ugyanis ellentétes azzal, amit a katonai ügyészség mond, vagyis hogy előnyben akarták részesíteni a rendőrök a lányt és ezért kísérték haza - közölte Tuza Péter.

Tuza Péter elmondta: hétfőn a katonai bírói tanács vezetője sem magánemberként, sem a tanú képviselőjeként, sem egyéb érdekelt fél jogi képviselőjekén nem engedte meg, hogy részt vegyen a tárgyaláson akkor, amikor a rendőröket hallgatták meg. Az ügyvéd szerint egyik minőségben sem lehetett volna kiküldeni a tárgyalóteremből, mert erre a törvény nem ad lehetőséget. A bíró még úgy sem fogadta el, hogy egyéb érdekelt fél képviselőjeként legyen jelen a tárgyaláson, hogy egy korábbi döntésében ugyanez a bíróság már elismerte ezt.Tuza Péter ezért jogi lépéseket tervez.

A nagy botrányt kirobbantó ügy a 21 éves Zsanett feljelentésével indult, aki azt állította, hogy tavaly május elején rendőrök leintették autóját a fővárosi Múzeum körúton, majd azt mondták, hogy előállítják. A lány szerint azonban ehelyett egy félreeső utcába hajtottak vele, ahol ketten megerőszakolták, ezután pedig pénzt követeltek tőle. A rendőrök ezzel szemben azt állították, hogy a lánynál nem voltak papírok, ezért hazavitték. A történtekkel kapcsolatban a nyomozó ügyészség a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) állományába tartozó 5 rendőrt vett őrizetbe, majd a bíróság május 19-én előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Egy hónap után végül mindegyiküket kiengedték és szabadlábon védekezhettek tovább. Az ügyészség decemberben fejezte be a nyomozást: az erőszakos nemi közösülés gyanújában bűncselekmény hiányában, míg a vesztegetés gyanújában bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást. A lány ügyvédje panaszt nyújtott be a megszüntetés miatt, de az ügyészség ezt elutasította, jogerősen lezárult az ügy. A lány védője azonban pótmagánvádat nyújtott be, vagyis olyan tárgyalást szeretne, amiben ő képviselné a vádat az ügyészség helyett.

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2008. március 05. 08:01
  „E rendszerben a mundér becsületénbek megvédése, ma még sokkal előbbra való minta a valóság feltárása!”
 • 3. Kért Elek 2008. március 05. 07:16
  „Tuza úr! A lány autója addig hol parkolt? Ha jól tudom nem szükséges a személyiigazolvány ha van más fényképes okmány amivel igazolhatom magam.Végül pedig nem tudom elhinni, hogy a rendőrök közül nem volt EGY VALAKI aki azt monta volna, ezt nem engedem, hogy ilyet megcsináljatok.”
 • 2. Don Kartács 2008. március 05. 07:05
  „Már elnézést, de egy katonai tárgyaláson mit akar ez a szarjankó? Semmi keresnivalója ott, ez az ügy már kicsit nagyon idegesítő”
 • 1. joy 2008. március 04. 22:52
  „Remélem, a rendőrök rágalmazás, jelentős anyagi-erkölcsi károkozás miatt följelentik azt a hazug és aljas libát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: választási bűncselekmény gyanúja merült fel

Az Országos Választási Bizottsághoz fordul a Fidesz amiatt, hogy 2160 darab szavazásról szóló… Tovább olvasom