Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Zuschlag-ügy: Szilvásyról érdeklődik az ügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészséget a törvény kötelezi arra, hogy vizsgálja, honnan tudott Zuschlag János arról, hogy titkos információszerzés folyik ellene.
A bűnszervezetben, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított volt szocialista politikus ügyében korábban meghallgatott tanúk utaltak arra, hogy a férfi tudott a titkos információ-gyűjtésről. Az esetről szerdán az Index azt írta, hogy a tanúktól korábban ügyészek azt is megkérdezték, tudnak-e olyanról, hogy Szilvásy György tárca nélküli miniszter figyelmeztette volna Zuschlagot arra, hogy lehallgatják.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen a Zuschlag-ügy nyomozása befejezés előtt áll, most az iratismertetések tartanak. A nyomozás alatt olyan utalások voltak, hogy a férfi tudott az elfogása előtt zajló titkos adatszerzésről. A törvény előírja, hogy ilyen ügyben a nyomozó ügyészek vizsgálatot indítsanak. A konkrét ügyben azonban ennél többet egyelőre nem lehet közölni - tette hozzá Fazekas Géza.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Az elcsalt pénz körülbelül 60-75 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Zuschlag János egy március elején lezajlott kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor, a Független Hírügynökségnek akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték. Zuschlag János volt szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.

A nyomozás érdemi része már befejeződött, az iratismertetés van hátra, ami a nagy számú gyanúsított és az összegyűlt iratmennyiség miatt elhúzódhat. Közben újabb 60 nappal - május 20-ig - meghosszabbították Zuschlag János előzetes letartóztatását. Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van, a volt szocialista politikuson kívül Katus Ferenc, az MSZP kiskunhalasi szervezetének korábbi vezetője van még előzetes letartóztatásban. Lados István, Zuschlag korábbi titkára házi őrizetbe került.

Olvasóink írták

 • 6. Dudás 2008. március 21. 03:07
  „Tele a gatya a beírás terén ugye ELVTÁRSAK!
  Vinni kéne már az összeset, a Szylvi titokört, Fetót, Verest a riporter lökdöső hazug frátert, aki már a fiait neveli utánpótlásként! Kókát aki Hornnal éppen most mutatta ki a foga fehérjét!
  Ezek a mi példaképeink?
  Mit vártok a néptől Kisalföldes elvtársak?”
 • 5. Cuslág János 2008. március 20. 09:54
  „Kedves Hozzászólók!

  Nagyon sajnálom, hogy a munkámat, amit az ország érdekében tettem, ennyire becsülik. Pedig én, mint közszereplő, korábbi képviselő csakis a köz érdekében tettem mindent.

  Sajnálom, hogy most, hogy bent vagyok a fűtött, parkettás cellában - amit Önök finanszíroznak -, nem tudom képességeimet és tapasztalaimat továbbra is az Önök érdekében kamatoztatni.

  Remélem, mihamarabb megzsarolják a kompetens embereket és végre kiszabadulhatok, így nem kell magammal rántanom a TELJES politikai elit(?)et oda, ahova való.

  Na nem ide, ahol most lakom, hanem kétszáz kilós kancigányok közé, akik nagyon kedvesen közelednek minden bent levőhöz, akik az ember kakilókáját napi rendszerességel kitakarítják, akár szét is repesztik.

  Üdvözlettel:
  Cúslág János”
 • 4. widéki 2008. március 20. 09:05
  „nemmegmontam: NINCSZUSCHLAGÜGY! oszt jónapot :-)”
 • 3. Kért Elek 2008. március 20. 09:03
  „A Zusclag ügy után már nagyon kíváncsi lennék a 80 évre titkosított OLAJÜGYEKRE is.
  De szerintem ezzel nem vagyok egyedül.”
 • 2. nickboy 2008. március 19. 23:05
  „Újabb hazugság lepleződött le!
  Emlékezzünk csak, "nem hozzuk nyilvánosságra a miniszterelnök, az államtitkár vallomását, mert ezzel befolyásoljuk az ügy többi szereplőjét"
  Nyilvánvaló, hogy akkor is idiótának néztek mindenkit............. most meg, a napnál is világosabb!
  Aljas, hazug banda!!!”
 • 1. pillogó 2008. március 19. 22:42
  „Elvtársak!
  Ezt ilyen durván nem szabad leírni! Kérem ezt az ügyet titkosítani 50 évre, mert a Szilvi és Fető is benn van az avarba! Még majd bukunk, mint a 3igennel!
  Vigyázzunk elvtársaim, mert a legutolsó pillérünk, a Kisalföld is már kezd mellőlünk elpártolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika mégsem ad teljes vízummentességet

Amerika mégsem ad teljes vízummentességet az év végétől, a beutazás csak egyszerűsödni fog. Tovább olvasom