Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Zuschlag János nem tudhatta, hogy megfigyelik

Zuschlag János nem tudhatta hivatalos személytől, hogy titkos adatszerzés folyik ellene - ezt állapította meg a most lezárult ügyészségi vizsgálat. Az ügyészek azután kezdtek neki az ellenőrzésnek, hogy több tanú is utalt arra, hogy a politikus tudott a titkos információ-gyűjtésről.
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy lezárult a vizsgálat: eszerint Zuschlag Jánost titkosszolgálat tagja, vagy a szervezet felett felügyeletet gyakorló nem tájékoztatta az ellene folyó adatszerzéstől. Azaz hivatalos személytől a volt szocialista politikus nem tudhatta, hogy titkosszolgálati eszközökkel figyelik. A szóvivő hozzátette: így tehát bűncselekményt nem lehet megállapítani, eljárás pedig nem indul senki ellen.

Fazekas Géza korábban a vizsgálat elindítását azzal indokolta, hogy a nyomozás alatt olyan utalások voltak, hogy a férfi tudott az elfogása előtt zajló titkos adatszerzésről. A törvény előírja, hogy ilyen ügyben a nyomozó ügyészek vizsgálatot indítsanak.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Az elcsalt pénz körülbelül 60-75 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Zuschlag János egy március elején lezajlott kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor, a Független Hírügynökségnek akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték. Zuschlag János volt szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják. Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van.

Olvasóink írták

 • 2. kikiy 2008. április 22. 01:39
  „"igaza volt, de szerencsére beszopta"

  huhh, de logikusan teccik fogalmazni!

  a fikusz ugyanannyit lop, mint az mszp.

  a harc a politikai vezetésért folyik. a politika pedig a hatalom megtartásárol és megszerzéséért folyik. bárki is kerül közelebb a mézesbödön nyílásához, egyből szürcsölni kezd!

  a média is ilyen, ez a bulvár dm is!”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. április 21. 21:18
  „Az ilyen mocskos rohadék görények ne is tudják. Kár, hogy a nagy halak nem szívnak. Ez a kis takony egy kis szerencsétlen semmirekellő undorító féreg, de ő csak kihasználta a rendszer adta lehetőségeket. Igaza volt, de szerencsére beszopta. Kívánom neki, meg a döntéshozóknak is, hogy sok Kolomper tágítsa a végbélrózsájukat sok éven keresztül a sitten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente ötszáz ápoló megy külföldre dolgozni

Idén várhatóan már félezer ápoló megy külföldre dolgozni - mondta a Független Hírügynökségnek a… Tovább olvasom