Beszélő villamos

2010.10.26. 11:38

Minden rendben

Megbüntetett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egy fiatal gazdát, pedig nem is az ő földje volt gazos, hanem a szomszédjáé.

Fellebbezését érdemi vizsgálat nélkül utasították el.

Ez úgy történik Magyarországon, hogy a hatóság 2009. július 27-én szemlét tart, ellenőriz, megállapít és fényképez a határban. Aztán küld egy levelet a gazdálkodónak, miszerint „a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot követelményeinek megsértése miatt a kölcsönös megfeleltetési szabályoknak való meg nem felelést állapított meg." Ez jelenti azt, hogy gazos a föld. A hitetlenkedő gazda megnézi a bizonyítékul mellékelt fotót, és a tereptárgyakból rögtön látja, hogy ez a kép nem az ő földjén készült. Biztosan tévedés történt, hiszen abban a táblában őt és egy másik szomszédját büntették meg, csak épp azt a gazdát nem, akinek a területe a fotón látszik. A fellebbezéssel tényleg elkésett, jóval a 15 napos határidő után küldte el, mert egyrészt volt sürgősebb dolga is tavasszal, másrészt szóban reklamált, és akit megkérdezett, azt mondta, legyen nyugodt, ebből úgyse lesz bírság. Hát lett: 25 ezer forint, amelyet a földalapú támogatás következő részletéből le is vontak, ennyivel kevesebbet kapott. Nem a pénz, és nem is gazda neve, hanem az eljárás számít.

A „Fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzés"-ben - ez az irat neve - közli az ügyintéző, hogy „döntésem ellen további jogorvoslatnak helye nincs". Tehát elő sem fordulhat, hogy kiderüljön, az állam esetleg jogtalanul kasszírozza be a bírságot, mert a törvény így írja elő, ha az érintett nem tiltakozott időben. A szántóvető gyanútlanul dolgozik, eszébe sem jut, hogy miközben a traktorjában ül, tulajdonképp akkor is bíróság előtt áll, mindig készen kell lennie a fellebbezésre. Rendnek kell lenni: ebben igaza van azoknak, akik ezt a mérgesen zöldellő jogszabályi környezetet megálmodták. De nálunk valahogy minden rendben van valami embertelen, amitől utálni kell. Fellebbezni kéne valahol, egy reménybeli szerethető rend nevében.

Vagy ezzel már elkéstem?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!