Hallgassa élőben!

Elsötétítés este nyolctól

Ma este kétszer is elsötétül az RTL Klub az ORTT döntése nyomán: 20 óra 00 perctől 21 óra 35 percig, valamint 22 óra 00 perctől 23 óra 35 percig.

Az Országos Rádió és Televízió Testület azért függesztette föl kétszer másfél órára a „műsorszolgáltatási jogosultság gyakorlását”, mert a kereskedelmi csatorna megsértette a médiatörvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek a kisgyerekeket védik a tévé káros hatásaitól. Így a 2009. április 19-én sugárzott A szállító és a 2008 december 23-án adott Két túsz között című műsort nem a megfelelő korosztályi csoportba sorolta be az RTL Klub, az előzeteseket és a két filmet sem a megfelelő időpontban sugározta.Az RTL Klub most közli az ily módon megváltozott esti műsorrendet is:

18:30 Híradó

19:05 Fókusz

19:25 Barátok közt

20:00 Elsötétítés

21:35 Holtomiglan, holtodiglan

22:00 Elsötétítés

23:35 RTL Klub Híradó

23:45 Poker After Dark

A záró műsorszám címe a legérdekesebb: a néző mosolyoghat, hogy nini, ezek, ha már nem tehetnek semmit a büntetés ellen, azért megpöccintik az ORTT fülét ezzel a Pókerrel, „sötétedés után”. Egészséges és finom poén. Szerintem ebben a pillanatban azért is nő jelképpé, mert amióta a két országos kereskedelmi csatorna megjelent, azóta szinte minden megváltozott a magyar televíziózásban, csak a humor maradt. Meg kellene írni, hogyan, mi mindennel hatottak a közízlésre, hogyan nőtték ki magukat a hétköznapi emberekből, majd a sztárokból bohócot csináló vállalkozások. Hogyan fordulhatott elő, hogy az egyik szerkesztő, amikor szakmai körben megkérdezték, mi a titok, azt felelte, hogy semmi, csak hónapról hónapra egy kicsit lejjebb kell vinni a színvonalat – mert persze pontosan tudta, hogy amit csinál, az igénytelen, színvonaltalan, de ő elég cinikus ahhoz, hogy megbékéljen a helyzettel, s észre sem veszi, hogy a cinizmus már régen megzabálta a tehetségét.

Jellemző, hogyan alakult át ennek megfelelően – mint amikor a lyukas hajón egyszerre meglódul az összegyűlt víz – az egész magyar írott sajtó is, a tévében látható arcokról szóló cikkek gyártásával. A fórumozó olvasó persze kritizál, szentségel és bulvározik, de a lap hiába ragaszkodik a közéleti, közszolgálati témákhoz, elég egy hír a mexikói parasztember csapdájába szorult ufóról, és minden kattintásrekord megdől, akár le is tehetnénk a tollat.

Tanulságos, hogyan kerültek egyre inkább háttérbe az igazi felnőtteknek szóló, vagy felnőttekké nevelő televíziós ötletek, mondván, hogy az ilyesmi már – vagy még – senkit sem érdekel; s hogyan jutottunk például odáig, hogy egy általános iskolai évzáró ünnepségen a szülők tizenöt perc után nem győzik hallgatni az igazgatónőt. Miközben a gyerekeik csöndben ülnek, ők mocorognak, beszélgetnek, mert kábé annyi ideig tart a figyelmük, amennyi két reklámszünet között el szokott telni.

Most, ezen a nem túl késői órán el lehetne tűnődni azon, hogyan függ össze a nyereségvágy a sötétséggel.

Udvardy Panna továbbjutott a kolozsvári tenisztorna selejtezőjében
Az első helyen kiemelt Udvardy Panna bejutott a selejtező második fordulójába a kolozsvári 235 ezer dollár (71,7 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornán.
A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak
A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett.
Holtan találtak rá a 4 éves kisfiúra a játékai között
A nagymama még az ágyába fektette le az unokáját, de reggelre már nem találta.
Közel 5 ezer elektromos kerékpár megvásárlását segítette eddig a klímavédelmi akcióterv
Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak már a kilencedik fordulója nyílik meg augusztus 2. és 6. között.
Generációkat és közösségeket köt össze a Bökényi Művészeti Napok - Fotók
Gyökeret vert a bökényi városrész kétnapos kulturális rendezvénye: idén második alkalommal rendezték meg a tavaly indult Bökényi Művészeti Napokat. A rendezvény idén nagyobb téren és bővebb programkínálattal várta az érdeklődőket.
Kidőlt fák, leszakadt ágak a megyében
A katasztrófavédelem információi szerint Csongrád-Csanád megyében is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán.