Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Elfogadás

2009.01.23. 08:13:47

Kora reggel elindult a városlakó túrázni. A hegyoldalban összetalálkozott a nyáját legeltető juhásszal, s megkérdezte tőle: – Milyen időnk lesz ma? – Olyan, amilyet szeretnék! – jött a válasz. – Honnan tudja, hogy olyan időnk lesz, amilyet szeretne? – Miután rájöttem, hogy nem lesz mindig olyan idő, amilyet szeretek, megtanultam szeretni azt, amit kapok. Így aztán biztos olyan időnk lesz, amilyet szeretek.

A fenti kis történet hűen tükrözi: rajtunk múlik boldogságunk avagy boldogtalanságunk - azon, ahogyan reagálunk egy-egy eseményre -, s nem a történtek természetén.

Bár sokan azonosnak gondolják, az elfogadás és a beletörődés két ellentétes reakció. Vegyük csak az utóbbit, nézzük meg, valójában hogyan is működik.

A beletörődés burkolt el nem fogadás. Ilyen esetben elindul a belső monológ vagy párbeszéd az ember fejében arról, hogy mit kellett volna tennie a másiknak, vagy éppen mit nem. Vérmérséklettől függően különböző jelzőkkel is illeti azt, akit hibáztat, létrehozva kettejük között egy alacsony rezgésű energiakapcsolatot. Ezt a kialakult viszonyt minden, az illetővel kapcsolatos negatív gondolat erősíti. Az egyszerű kis félreértésből kifejlődhet az élethosszig tartó utálat, amely megbetegítheti az egyént.

A gondolatokat érzelmek kísérik. A negatív gondolatokat és érzelmeket a látók az embert körülvevő energiamezőben úszó szürke felhőkként érzékelik. Az év 365 napján jár az agyunk, gondolkodunk, és történnek velünk különböző események. Elképzelhető, hogy egy felnőtt embernek milyen sűrű lehet az aurájában felgyülemlett - akár fizikai betegségeket is kiváltó - negatív energia. (Az energiatest nemcsak körülveszi, hanem át is járja a fizikai testet. Hadd szemléltessem a víz és a szivacs példájával. A vízben lévő szivacs a fizikai test, a körülötte és a benne lévő víz pedig az energiatest.)

Elfogadás esetén a megoldásra koncentrál az ember: ami megtörtént, azon már nem tud változtatni, az a múlt. A múlt arra való, hogy tanuljak belőle. Mit tegyek másképp, hogy ne kerüljek többé ilyen helyzetbe? Mit tegyek most, hogy a lehető legkisebb veszteséggel jussak túl ezen a helyzeten? Tegyem is meg a megfelelő lépéseket. Más alkalommal talán épp a nem cselekvés vezet eredményre. Az elfogadás abban segít, hogy ne halmozódjon fel az emberben a negatív érzelem és energia. Van egy nagyon egyszerű módszer a konfliktuskezelésre. A madarak esetében ez jól megfigyelhető. Biztosan sokan látták már, amikor egy tavon a kacsák összevesznek. A civakodás végén más-más irányba úsznak, s csapnak néhányat a szárnyukkal. Ezekkel a mozdulatokkal vezetik le a stresszt, nem tárolják tovább testükben. Így aztán nem tud összegyűlni a sérelem bennük, a gyűjtögetésre csak az emberi elme képes.

Mindenképp ajánlatos szélnek ereszteni a negatív gondolatokat és érzéseket. A tehetetlen dühtől megszabadulhatunk, ha otthon egy párnát püfölünk, majd a végén beleordítunk egy nagyot. A stressz levezetésére kiválóan alkalmas az agykontrollos Sziget című meditáció, a jóga, az úszás, a futás stb.