Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Kemény árvasors az 1950-es évekből

A kilenc éves Rita és húga, az ötéves Rosie élete már kisgyerek korában megpecsételődött azzal, hogy édesapjuk a háborúban meghalt. Anyjuk, hogy könnyebb legyen az életük, összeáll egy férfival, Randall azonban durva és erőszakos. Az asszony azonban nem tud már kikeveredni ebből a kapcsolatból, mert teherbe esik és tudja: egymaga három gyermekről nem tud gondoskodni. Amikor pedig a férfi azt mondja, távolítsa el két lányát a házból, mert túl sok az éhes száj, ebbe is belemegy azzal a tudattal, hogy ez csak ideiglenes. Mielőtt azonban állami gondozásba adná őket, édesanyja közbelép és magához veszi két unokáját. Az idős nőt azonban baleset éri, amíg pedig kórházban van, lánya is életet ad fiának. Ritáról és Rosie-ról így nincs kinek gondoskodnia, Randall pedig kihasználva felesége fáradtságát a szülés után, aláíratja vele azt a papírt, mellyel örökre lemond két lányáról.
A történet ezután két árváról szól és arról, hogyan boldogulnak az 50-es évek kegyetlen intézményeiben. Előbb otthonuk közelében, Angliában, ahol éheztetik és dolgoztatják őket, ráadásul kegyetlenül bánnak velük a felnőttek, majd később Ausztráliában, ahová egy nap átszállítják őket anélkül, hogy családjuk erről tudomást szerezhetne. A világ túlsó felén ráadásul Rosie-t örökbe fogadja egy család, így a két kislány elszakad egymástól és Ritának egyedül kell onnantól kezdve boldogulnia.
Megrázó történetről van szó, mely gyakorlatilag két elhagyott kislány drámai életét mutatja be. Nincs benne öröm és szinte alig van benne boldog fordulat. Miközben otthon az anyuka és a nagymama is azon őrlődik, hogy elvesztették a két kislányt és fogalmuk sincs, hol találhatnák meg őket, a gyerekek azzal a tudattal élnek a világ túlsó felén, hogy egyiküket sem szeretik és keresik azok, akik valaha a családjukat jelentették. Ahogy pedig múlnak az évek, lassan el is halványulnak az emlékek régi életükkel kapcsolatban. Csak egy valaki nem adja fel, hogy valaha megtalálja őket: a nagymama, aki végig azért küzdött, hogy szerető otthont tudjon biztosítani annak a két lánynak, akik egy erőszakos férfi miatt ki lettek taszítva családjukból.
Nem egy szívderítő olvasmány tehát ez a könyv, mely gyakorlatilag felnőtt korukig követi a lányok életét. Részletesen bemutatja az árvaotthonok működését, ahol a gyerekek csak egymásra számíthatnak – meg arra, hogy ha meghúzzák magukat és eleget tesznek a felnőttek követelésinek, talán nem esik nagy bántódásuk. Természetesen mint mindenhol, itt is vannak érző szívű gondozók, akik nem ingyen rabszolgának tekintik a család nélkül maradt gyerekeket, ők azonban többségében csak epizódszerepet kapnak, hogy időnként egy kis napfényt hozzanak a borús mindennapokba. És bár nem állíthatom, hogy nincs a történetben happy end, gyakorlatilag addig annyi dráma és nyomasztó sorsfordulat van benne, hogy az ember mégis úgy teszi le, hogy még sokáig a hatása alatt vergődik. Anyaként pedig egy kérdés fogalmazódik meg benne: egy olyan nő, aki egy férfi hatására lemond gyermekeiről, sajnálható-e azért a büntetésért, amit a regény története alapján a sors ezt követően rá szabott.

Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
Kollégái segítségét kérte az akcióhoz.
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
37 ezer katonát mozgósítanak majd, tíz európai ország részvételével.
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében
Több mint 1 millió ember írta alá a kezdeményezést, amely célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon.
Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak a migránsok
Térképeket és videókat is kapnak.
Két Netflix-film gyűjtötte a legtöbb jelölést a díjra
Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája.