Erin Watt: Cifra palota

Megúszhat-e egy gyilkosságot egy tini, amit nem is ő követett el?

A Royal család sorozat előző két kötetéről, a Papírhercegnőről és a Megtört hercegről korábban már írtam, a Cifra palota a regényfolyam utolsó kötete. A címek meglehetősen félrevezetőek egyébként: szó sincs semmiféle uralkodó családról vagy királylányos meséről. Egy gazdag családba csöppent szegény lány története bontakozik ki a történetből, azonban szerencsére ez sem a szokásos gyerekes klisék regénybe fűzését jelenti, hanem egy, a mai világot és a vagyonos tinédzserek problémáit jól ábrázoló sztorit, melyből a befejező rész külön kiemelkedik. Az iskolai mindennapos problémákon felülemelkedve ugyanis ebben a kötetben már húsba vágó krimit kap az olvasó, és az izgalmat, hogy derékbe törheti-e egy tinédzser karrierjét, ha az igazságszolgáltatás mégsem igazságot szolgáltat.
Az előző kötet végén kiderült, hogy Reed nagy bajba került: egy gyilkosság első számú gyanusítottjává vált. Valaki ugyanis megölte Brook-ot, azt a nőt, aki teherbe esett és azt állította, hogy a fiú az apa, zsarolva ezzel őt. A kamerák felvételein csak Reed látható, amint bemegy a gyilkosság helyszínéül szolgáló lakásba, a nő körme alatt az ő DNS-ét rögzítették és a fiúnak nincs alibije sem az estére, csak a tények, hogy nem fogadta jól, hogy a számító nő sakkban akarta tartani.
Ellának azonban nem csak azzal a teherrel kell megbirkóznia, hogy szerelmét gyilkossággal vádolják, hanem azzal is, hogy halottnak hitt apja hirtelen előkerül. Miután pedig megtudja, hogy Ella az ő vére, azonnal neki is lát apát játszani: kiszakítja a Royal-családból, magához és feleségéhez költözteti és megtiltja, hogy egy gyilkossal kapcsolatot tartson, vagyis elszakítja Reed-től. A lány egy háborús zóna közepére kerül az egymást gyűlölő házaspár kereszttüzében, Steve ugyanis meg van róla győződve, hogy fiatal felesége próbálta meg megölni, amikor balesetet szenvedett, de a nő sincs túlságosan elragadtatva, hogy a férfi visszatért. Ugyanakkor saját élete sem boldog, hiszen különféle trükköket kell kieszelnie, hogy találkozhasson titokban szerelmével. És persze ő az egyetlen, aki nem adja fel, és még akkor is hisz Reed ártatlanságában, amikor már a fiú is belátja: börtönbe kell vonulnia.
A trillógia legizgalmasabb, legfordulatosabb darabja lett a befejezés, ami az utolsó pillanatig fogva tarja az olvasót. Amellett, hogy együtt izgulhatunk Ellával, vajon sikerül-e bebizonyítani a fiú ártatlanságát, képet kapunk abból is, hogyan működik a tinik kasztrendszere és mi történik, ha az iskola alfahíme hirtelen bűnözőnek lesz kikiáltva. És persze azt is megtudhatjuk, mennyire nehéz egy apa élete, aki szeretné jól csinálni feladatát, de amikor mindjárt egy 18 évessel kell kezdenie ezt a szerepkört, bizony abba beletörik a bicskája.