Kate Hewitt : A ​lányomért bármit

Milly mindig arról álmodozott, hogy egyszer anya lesz. De az álmai összetörnek, amikor kiderül, hogy férjével, Matt-tel nem lehet gyermekük. Mivel ő maga örökbe fogadott gyerek volt és világ életében küzdött azzal az érzéssel, hogy vajon a nem vér szerinti szülők szerethetik-e olyan mélyen, akit nevelnek, mintha a sajátjuk lenne, hallani sem akar arról, hogy ő is örökbefogadó szülő legyen. Ám ezek után csodálatos ajándékot kapnak azoktól, akik igazán szeretik őket: Milly legjobb barátnője, Anna, és Matt bátyja, Jack vállalják a donor szerepét, hogy egy megtermékenyített petesejt beültetésével Milly esélyt kapjon az anyaságra. Milly úgy készül a szülésre, mint a legtudatosabb anyák: minden könyvet elolvas, mindent előre megtervez. Az élet azonban keresztül húzza számításaikat.

A baba korábban érkezik, ráadásul sürgősségi császármetszéssel, Milly pedig úgy érzi, kudarcot vallott. Mire az altatásból felébredve meglátja kislányát, már Matt és Anna is találkoztak vele, úgy érzi tehát, hogy lemaradt arról a fontos első pillanatról, mely örökre összeköthetné gyermekével. Hiába fogja a kezébe, nem érez semmit, és ahogy egyre nagyobb nyomást érez környezetéből, hogy foglalkozzon kislányával, úgy kerül érzelmileg egyre messzebb tőle. A szülés utáni depresszió olyannyira elhatalmasodik rajta, hogy képtelen akár csak ránézni is gyermekére, így a babát Anna gondozza. Egy nap pedig meghozza élete egyik legnehezebb döntését: elhagyja családját és gyermekét.

A történet másik főszereplője Anna, aki genetikai anyja Alice-nek. A kislány minden vonásában magát látja, és mivel ő is látja el a baba körüli anyai teendőket, érzelmileg is szoros viszony alakul ki közöttük. Amikor Milly lelép, természetesnek tartja, hogy felajánlja Matt-nek, hogy továbbra is segít a baba körül. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy összejön Jack-kel, a kislány donor apjával, így tehát gyakorlatilag szerelmük közös gyümölcsévé válik a kislány. Nem véletlen, hogy egy idő után Annában felmerül a gondolat: ha már szülőanyja elhagyta Alice-t, pert indít és magához veszi a kislányt, aki így biológiai szüleivel élhetne. Csakhogy ekkor minden előzmény nélkül visszatér Milly, aki immár késznek érzi magát az anyaságra.

A regény több kényes kérdést is boncolgat. Köszönhetően annak, hogy mindkét szereplő életébe alapos betekintést nyerhetünk, végigkövethetjük, milyen érzelmi hullámvasutat indít el egy olyan helyzet, amikor egy gyermeket nem a genetikai szülei nevelnek. Milly történetén keresztül végigélhetjük, hogy egyetlen apró porszem milyen vihart tud elindítani egy anya lelkében. Sokan nem értik a szülés utáni depressziót, az ő sorsán keresztül azonban tökéletesen bemutatja az író, milyen lelki folyamatok vezethetnek ahhoz, hogy valaki, aki mindennél jobban anya akart lenni, végül látni se akarja gyermekét. Emellett pedig az a fontos kérdés is központba kerül, mit él át az az anya, aki akár örökbeadóként, akár csak petesejt adományozóként vér szerinti gyermeke közelében marad. Milly karaktere mindezek mellett pedig azt is bemutatja, hogy az örökbefogadott gyermekek hogyan tudják, vagy nem tudják feldolgozni a tényt, hogy nem édes gyermekek és vajon el tudják-e hinni valaha is, hogy így is maradéktalanul lehet szeretni őket.

A regény történetében egyébként van még egy csavar, mely a történet második felében derül ki, erről azonban nem írnék részletesen. Legyen elég azonban annyi: az olvasó fantáziájára van bízva, vajon melyik szereplő az, aki a címben szereplő mondattal élve kénytelen bebizonyítani: lányáért bármit képes megtenni.

Hozzászólások

Fekete-Győr nem akar lemaradni Gyurcsány mögött a gyűlöletben
Varga Judit: a Momentum ismét átlépett egy határt.
Nem csak hűsöltek: webáruházat működtettek a börtönből
Két férfi termékeket rendelt az interneten, de ki nem fizették és amire erre az eladók rájöttek, már másoknak el is adták az így szerzett árut. Ráadásul egy börtöncellából intézték ezt az üzletet.
Szerencsétlen állat! Műanyag töklámpásba szorult a feje egy szarvasnak
Csak állatvédők segítségével tudott megszabadulni a fejére szorult műanyagtól a szarvas. Az egyesült államokbeli New Yersey állam egyik városában történt a furcsa baleset.
ÚtON: Nincs komoly torlódás a városban
A legfrissebb közlekedési információk.
Sokszor lesz szennyezett a levegő ezen a télen
A légszennyezettség minden télen problémát jelent, az extrém sarkvidéki melegedés miatt viszont a mostani szezonban erre az időjárás is rátesz majd egy lapáttal.
Orbán Viktor: nálunk még istenes a helyzet (HALLGASSA MEG!)
A miniszterelnök szerint nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb.