Kitty Bich Thuy Ta: A varázsecset és az elvarázsolt festmények

Kalandozások festményekben

 

Ben, a történet főszereplője teljesen átlagos kamasz. Szülei válása után került New York-ból Budapestre, aminek egyáltalán nem örül. Főleg úgy, hogy osztálytársai sem túl kedvesek vele. Egyedül a szintén újonc Maya közeledik hozzá, a fiú azonban annyira el van foglalva azzal, hogy kizárja társait életéből, hogy vele sem foglalkozik. Egy iskolai kirándulás azonban mindent megváltoztat, a múzeumi kalandozásnak ugyanis ez lesz a vége, hogy Bent és Mayát beszippantja egy középkori festmény.

Pillanatok alatt Rubinvárosban találják magukat, mely nem más, mint egy lebegő sziget. A településen csak felnőttek élnek, a gyerekeket ugyanis befagyasztották az alattuk elterülő Kristályvárosba. Emlékeik nincsenek és az idő sem telik, a két furcsa jövevényt viszont nagyon kedvesen fogadják. A fiatalok szeretnének visszajutni világukba, de kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű. Ben egyetlen segítője az ecset, melyet még Budapesten tett be zsebébe. Ezzel ugyanis bármit rajzol, az megelevenedik.

A két fiatal számtalan kalandon megy keresztül abban a különös világban, melybe belecsöppentek – és ahonnan nem haza, hanem újabb és újabb fantáziaországokba kerülnek. Megjárják ugyanis ezt követően még kristályvárost, majd a szellemvilágot, ahol ismert történelmi alakok és híres tudósok segítik őket a továbbjutásban. Innen kerülnek a Himalájára, egy léghajóra, melynek kapitánya a szerzetesek által rejtegetett varázsgömböket szeretné megszerezni. Ők pedig segítenek neki, hiszen utána Budapestre visz a különös repülő szerkezet útja, Csakhogy kiderül, hogy ez sem az a város, ahonnan elindultak, hanem annak egy alternatív változata.

Természetesen egy ilyen fantasy kalandregényt nehéz néhány mondatban összefoglalni, de az remélhetőleg ebből is látszik, hogy rendkívül szerteágazó, fantáziadús művet hozott össze az első könyves szerző. Elmondása szerint a történetet valós festmények ihlették, gyakorlatilag az azokon látott világot elevenítette meg a könyv lapjain. Mindezek mellett azonban számos más hatás is felfedezhető a regényen: számomra egy kicsit olyan volt, mintha Alice csodaországát, gyerekkorom egyik klasszikus rajzfilmjét, a Varázsceruzát és az Időkaput gyúrták volna össze benne, majd az egészet egy modern kori történetbe ültették volna át.

A történet eredetileg filmes forgatókönyvnek készült – ez volt Kitty diplomamunkája – ami erősen érződik is rajta. A látványon van ugyanis a fő hangsúly, a nem létező, különös világok ugyanis annyira megragadják az olvasót, hogy ezek befogadása hangsúlyosabb is, mint az, mi történik bennük. A szerző szeretné is, hogy egyszer megfilmesítsék művét – már csak az a kérdés, vajon mekkora költségvetésből lehetne megvalósítani mindazt, amit elképzelt.

Mivel ifjúsági regényről van szó, azt gondolom, a célközönség nem olvassa olyan szakmai kritikával, ami miatt aggódni kellene az időnként kissé kaotikus történetvezetésen vagy az elnagyolt jeleneteken, összességében tehát kalandos, élvezetes történetet kapunk, amit akár felnőtt fejjel is lehet élvezni. És ki tudja: lehet, hogy egy majdani kasszasiker mozifilm könyves alapjait ismerhetjük meg azáltal, hogy elolvassuk a A varázsecset és az elvarázsolt festmények regényt. A vietnám-magyar szerző pedig nem is elégedett meg a magyarországi kiadással: már több más nyelvre is fordítják első könyvét, így akár nemzetközi ismertség is lehet a dologból.

Európán átívelő innovációs együttműködés indul
Nagyszabású, kétéves programot indítanak januártól a nyugat-, és a kelet-közép-európai innovációs ökoszisztémák összekapcsolására.
Bőrt igényeltek a vulkánkitörés égési sérültjeinek
Összesen 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lehet még szükség.
Ma is kelendő Erdélyben a könyv
A képernyők uralta világban azért mégiscsak közkedvelt maradt a nyomtatott írásmű.
Az év párosjátékosa lett Babos Tímea
A WTA öt kategóriában díjazta 2019 legjobbjait.
A legmodernebb ultrahangot adományozták a Gyerekklinikának
7 millió forintos ultrahangot kapott a SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ, a modern eszköz szerdán szolgálatba is állt.
Roham indult a 2020-as éves e-matricákért
A megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly.